Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Continuă căutările navelor de război pierdute timp de 500 de ani. Documente vechi și tehnologie modernă
Articole online

Continuă căutările navelor de război pierdute timp de 500 de ani. Documente vechi și tehnologie modernă

nave

Continuă căutările navelor de război pierdute timp de 500 de ani. Documente vechi și tehnologie modernă

Războiul Ligii de la Cambrai s-a desfășurat în cea mai mare parte în Peninsula Italică. Dar când Anglia s-a alăturat luptei în aprilie 1512, a adus luptele în Canalul Mânecii. O flotă comandată de Edward Howard a transportat o armată engleză pentru a ataca Franța, apoi a pornit să facă raiduri de-a lungul coastei și să hărțuiască navele inamice.

Franța și Bretania au adunat o flotă pentru a-l opri pe Howard. Cele două țări fuseseră recent unite printr-o căsătorie dinastică, iar aceasta ar fi fost prima dată de atunci când au luptat împreună împotriva unui dușman comun. Ultima dată când au luptat, a fost în tabere opuse, așa că acesta a fost un moment puternic și simbolic.

Englezii și-au surprins adversarii adunându-se în largul coastei de la Brest și i-au atacat. În panică, francezii și bretonii și-au tăiat frânghiile de ancorare și au pornit spre adăpostul portului. Cele mai mari două nave ale lor, Marie la Cordelière și Petite Louise, au acoperit retragerea celorlalți.

Cordelière, sub comanda căpitanului breton Hervé de Portzmoguer, a navigat direct spre cea mai mare navă engleză, Regent. Navele engleze din jur au avariat Petite Louise, obligând-o să se retragă. Cordelière a fost lăsată singură.

Echipajul de pe Cordelière a prins Regentul cu cabluri de prindere și a început să îl atace. Luptele s-au încins, alte nave englezești trimițându-și echipajele la Regent ca întăriri. Punțile au fost în curând vopsite în roșu cu sânge.

Dintr-o dată, s-a auzit un vuiet și o explozie de flăcări. Depozitul de pulbere al navei Cordelière a luat foc și a explodat. Flăcările au cuprins ambele nave, ucigând mulți dintre marinarii care se luptau. Încă legate între ele, cele două nave s-au scufundat sub valuri, luându-și cu ele echipajele. Din cei 1.710 membri ai echipajului celor două nave, doar 80 au supraviețuit.

Bătălia de la Saint-Mathieu a devenit un moment emblematic pentru locuitorii din Bretania. Au fost scrise poezii despre ea, descriind moartea lui Hervé de Portzmoguer ca pe un act eroic de sacrificiu și bătălia ca pe un moment de unitate între Bretania și Franța.

Rămășițele navelor au fost pierdute în adâncuri.

Reexaminarea dovezilor

Cinci secole mai târziu, oamenii de știință și exploratorii francezi caută rămășițele navelor de război pierdute. O echipă condusă de Michel L’Hour folosește nava André Malraux, o navă de supraveghere a Ministerului francez al Culturii, în misiunea de a găsi și recupera ceea ce s-a pierdut în acea zi tumultoasă.

L’Hour este un arheolog marin cu barbă căruntă, cu zeci de ani de experiență în descoperirea trecutului Franței. De mult timp este fascinat de navele pierdute la Saint Mathieu. Acum, el a adunat o echipă de specialiști din diferite discipline pentru a i se alătura în căutarea sa.

Este o provocare fascinantă cu care se confruntă. Ca în cazul multor bătălii din acea epocă, există puține relatări și o lipsă de detalii despre ceea ce s-a întâmplat. Acest lucru face dificilă găsirea locului în care navele s-au scufundat în flăcări.

Mareele și curenții din acel an au fost calculate și comparate cu rapoartele despre acțiune. În timpul încercărilor anterioare de a găsi locul, arheologii nu au reușit să țină cont de o schimbare de calendar din 1582, ceea ce a dat peste cap calculele lor. Echipa de la L’Hour speră că, după ce au luat în considerare această schimbare, pot reprezenta cu mai multă acuratețe fluxul mării din acel august.

Aceste date sunt combinate cu hărți navale ale fundului mării, precum și cu o sursă surprinzătoare: corespondența diplomatică. În urma bătăliei, cadavrele englezilor pierduți pe Regent au fost aduse de valuri de-a lungul coastei bretone. Printre aceștia se numărau mulți nobili ale căror familii au încercat să obțină repatrierea cadavrelor.

Prin urmare, există înregistrări despre locul în care au eșuat unele dintre aceste cadavre. Urmărind curenții de la aceste locuri, arheologii își pot face o imagine mai bună a locului unde a avut loc bătălia.

În adâncuri

Folosind dovezile acumulate, L’Hour și-a restrâns căutarea la o secțiune de mare la nord de satul Camaret-sur-Mer. După ce s-a bazat pe documente antice pentru a ajunge în acest punct, el folosește acum cea mai recentă tehnologie pentru a finaliza misiunea.

Străbătând apele golfului, nava André Malraux trage după ea o serie de echipamente de detecție, inclusiv senzori magnetici și radare. Un robot controlat de la distanță este folosit pentru a examina ceea ce găsesc senzorii, trimițând înapoi imagini video pentru ca echipa să le examineze la bordul vasului. Dacă găsesc ceva cu potențial, atunci pot fi trimiși scafandri pentru a examina mai îndeaproape.

Până acum, au avut o descoperire foarte promițătoare. La începutul cercetării, au descoperit epava unei nave ale cărei scânduri suprapuse, cunoscute sub numele de clinker build, au arătat că a fost construită în secolul al XV-lea sau al XVI-lea – exact în perioada potrivită pentru bătălia de la Saint Mathieu. Au crescut speranțele că cercetările lor au dat deja roade.

Din păcate, epavei îi lipsea un element vital: tunurile, care au fost cu siguranță transportate de cele două nave pierdute. Este posibil ca bătălia să fi fost chiar prima în care ambele tabere au avut tunuri care trăgeau prin porturi special amenajate în carenele lor. Fără astfel de arme, a devenit clar că nu era vorba nici de Regent, nici de Marie la Cordelière.

Căutările continuă. Cu sprijinul guvernului francez și al autorităților locale bretone, L’Hour încă mai speră să recupereze Cordelière din adâncuri, pentru a fi conservat și expus în regiunea în care a fost atât de celebru. La fel ca și nava sa soră, Mary Rose, și Regent ar putea într-o zi să revină la lumină.

Până atunci, exploratorii continuă. Cu ajutorul documentelor vechi și al tehnologiei moderne, ei caută un sit de legendă locală.

Registration

Aici iti poti reseta parola