Conflictul din Ucraina nu a zdruncinat prietenia Beijingului cu Moscova
Importanța acestui eveniment este subliniată de faptul că, din partea rusă, au luat parte la ea șeful Ministerului de Externe, Serghei Lavrov, și secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev; din partea chineză – Zhang Hanhui, ambasadorul chinez la Moscova, și Deng Li, adjunct al ministrului de externe. Atât Putin, cât și Wang Yi, au arătat că legăturile dintre cele două state au atins noi granițe, în ciuda agravării situației internaționale. Însă interesul cel mai mare în rândul observatorilor l-a determinat problema ce reprezintă planul de pace din Ucraina prezentat de Beijing
După discursurile rostite la Kremlin este greu de judecat despre acest lucru. Colaborarea dintre Federația Rusă și China este foarte importantă pentru stabilizarea situației internaționale, a spus Putin. Wang Yi a fost de acord cu această idee, dar a făcut o remarcă care nu poate fi descifrată cu ușurință. „Trebuie să ne realizăm eforturile pentru a reacționa la criză”, a spus Wang.
Este clar că cea mai mare criză internațională în acest moment o constituie evenimentele din Ucraina. Care va fi contribuția Chinei la reglementarea acestei crize? Reuters evidențiază în declarațiile lui Wang faptul că ambele țări nu vor ceda presiunii unor terțe părți. Este clar că piatra a fost aruncată în grădina americană. În aceeași cheie poate fi interpretată și declarația făcută de oaspete, potrivit căreia China și Rusia se pronunță pentru o lume multipolară și democratizarea legăturilor internaționale. Nu trebuie să ne îndoim de punctul de vedere comun al Moscovei și Beijingului. Ele au acuzat în mod repetat Washingtonul că impune lumii întregi regulile sale.
Wang a arătat că legăturile dintre Rusia și China nu sunt îndreptate împotriva vreunei terțe părți
Cu alte cuvinte, Beijingul nu dorește să înrăutățească perspectivele îmbunătățirii relațiilor cu Europa și cu Statele Unite prin înțelegerile sale cu Moscova. După cum afirmă experții chinezi, Rusia și China nu sunt aliați, China consideră că apropierea prea strânsă cu Rusia nu răspunde intereselor sale.
Cu atât mai mult, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, l-a avertizat pe Wang Yi la München că, dacă va livra Rusiei armamente letale, consecințele pentru China vor fi grave.
America încearcă, de asemenea, să-și dea seama cum va influența China hotărârea Moscovei de a sista punerea în aplicare a acordurilor ruso-americane privind controlul armelor nucleare. Concluzia generală este că vechea idee a Washingtonului de a atrage Beijingul în procesul negocierilor ruso–americane, de a face din China o parte terță în acordurile nucleare a devenit practic irealizabilă.