Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Președintele iranian Ebrahim Raisi va vizita China pentru a consolida legăturile cu aceasta
Articole online

Președintele iranian Ebrahim Raisi va vizita China pentru a consolida legăturile cu aceasta

biden și xi jinping

Președintele iranian Ebrahim Raisi se va întâlni cu omologul său Xi Jinping în timpul călătoriei sale de trei zile în China, care începe marți, în contextul în care cei doi rivali americani caută să continue cooperarea.

Președintele iranian Ebrahim Raisi va vizita China pentru a consolida legăturile cu aceasta

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a făcut anunțul duminică, spunând că vizita lui Raisi a fost făcută la invitația lui Xi.

Raisi se va întâlni cu Xi, iar delegațiile lor vor semna documente de cooperare, potrivit agenției de știri de stat iraniene IRNA. Întâlniri cu lideri de afaceri iranieni și chinezi și cu expatriați iranieni din China fac, de asemenea, parte din itinerariul său, a adăugat raportul.

Se așteaptă ca vizita lui Raisi să aprofundeze legăturile dintre cei doi parteneri politici și economici care se opun dominației occidentale conduse de SUA în afacerile internaționale.

Cooperarea celor două țări pe plan internațional

Cei doi lideri s-au întâlnit în septembrie anul trecut la Samarkand, Uzbekistan, când Xi a subliniat sprijinul Chinei pentru Iran.

În decembrie, Raisi s-a angajat să aprofundeze parteneriatul strategic în timpul unei întâlniri cu vicepremierul chinez Hu Chunhua la Teheran.

China este un cumpărător major de petrol iranian și o sursă importantă de investiții în țara din Orientul Mijlociu. În 2021, Iranul și China au semnat un acord de cooperare strategică pe 25 de ani care a acoperit activități economice majore, de la petrol și minerit la industrie, transporturi și agricultură.

Ambele țări au avut relații tensionate cu Statele Unite și au încercat să se proiecteze ca o contrapondere la puterea americană alături de Rusia.

Washingtonul a acuzat Iranul că a vândut sute de drone de atac Rusiei pentru războiul său din Ucraina și a sancționat directori ai unui producător iranian de drone. În același timp, legăturile dintre Moscova și Beijing s-au consolidat.

Sâmbătă, Iranul a sărbătorit cea de-a 44-a aniversare a Revoluției islamice din 1979, pe fondul protestelor antiguvernamentale la nivel național și al tensiunilor sporite cu Occidentul.

Registration

Aici iti poti reseta parola