Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Comoara din aur din perioada Imperiului Roman a fost găsită pe fundul mării de doi scafandri amatori
Articole online

Comoara din aur din perioada Imperiului Roman a fost găsită pe fundul mării de doi scafandri amatori

Monede descoperite din întâmplare

Cei doi scafandrii au descoperit aceste monede în timp ce erau în vacanță împreună cu familiile lor în Xabia, un oraș mediteraneean. Când au observat moneda pe fundul mării, cei doi au decis să o scoată de acolo. În momentul în care au observat că pe monedă era o imagine antică, ca o față greacă sau romană, s-au întors pe fundul mării pentru a descoperi dacă sunt și mai multe astfel de monede.

Uimiți de descoperirea celor opt monede, Lens Pardo și Gimeno Alcalá au raportat a doua zi autorităților. „Am luat cele opt monede pe care le găsisem și le-am pus într-un borcan de sticlă cu puțină apă de mare”, a spus Lens Pardo. În scurt timp, o echipă de arheologi de la Universitatea din Alicante, Muzeul Arheologic și Brigada Specială Subacvatică a Gărzii Civile Spaniole, în colaborare cu Consiliul Local din Xàbia, s-au reunit pentru a săpa și examina comoara.

Cu ajutorul arheologilor, au descoperit că acea gaură de pe fundul mării deținea o grămadă de cel puțin 53 de monede de aur datând între 364 și 408 d.Hr., când Imperiul Roman de Vest era în declin. Fiecare monedă cântărește 4,5 grame.

Monedele erau atât de bine conservate, încât arheologii puteau să le citească cu ușurință inscripțiile și să identifice împărații romani descriși pe ele, inclusiv: Valentinian I (trei monede), Valentinian II (șapte monede), Theodosius I (15 monede), Arcadius (17 monede) , Honorius (10 monede), iar o singură monedă rămăsese neidentificată.

O lume nedescoperită

„Seturile de monede de aur nu sunt obișnuite”, a declarat Molina Vidal pentru El País, adăugând că Golful Portitxol este locul în care navele care plecau din provinciile iberice ale Romei au oprit înainte de a naviga către Insulele Baleare. Având în vedere că arheologii nu au găsit dovezi ale unei nave scufundate în apropiere, este posibil ca cineva să fi îngropat în mod intenționat comoara acolo, eventual să o ascundă de barbari.

Până în prezent, un studiu al monedelor sugerează că tezaurul aparținea unui proprietar bogat, deoarece în secolele al IV-lea și al V-lea „orașele erau în declin și puterea s-a mutat în marile vile romane, în mediul rural”, a declarat Molina Vidal.

După studierea monedelor, acestea vor fi expuse la Muzeul Arheologic și Etnografic Blasco din Xàbia. Între timp, guvernul din Valencia a alocat 20.800 de dolari pentru săpăturile arheologice subacvatice din zonă. Anterior, Golful Portitxol a scos la iveală și alte descoperiri, inclusiv ancore, vase ceramice, rămășițe metalice și artefacte care aveau legătură cu navigația antică.

Registration

Aici iti poti reseta parola