Evenimentul Istoric > Articole online > Imperiul Roman n-a căzut din cauza ciumei, susţine un studiu
Articole online

Imperiul Roman n-a căzut din cauza ciumei, susţine un studiu

Imperiul Roman

Pesta iustiniană care a precedat „Moartea neagră” cu peste 800 de ani ar fi ucis circa 50 de milioane de persoane în tot Imperiul Roman şi bizantin, între 541 şi 750 după Cristos.

Pesta, care a fost transmisă în parte de şobolani, de-a lungul drumurilor comerciale, ar fi lăsat Imperiul roman vulnerabil, după ce pierderea de populaţie a afectat comerţul şi puterea sa militară în regiunea mediteraneeană, Africa şi Africa de Est.

O echipă internaţională de cercetători condusă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Maryland a pus sub semnul întrebării amploarea ciumei, datele disponibile creionând un tablou diferit, scrie news.yahoo.com.

Dovada, unde e dovada?

Principalul autor, Lee Mordechai, de la Iniţiativa pentru Cercetarea Schimbării Climatice şi Istorie de la Princetown, a declarat că dacă această epidemie a fost un moment-cheie al istoriei Umanităţii, care a ucis între o treime şi jumătate din populaţiei lumii mediteraneene în numai câţiva ani, ar trebui să avem o dovadă, or cercetătorii nu au găsit niciuna.

Ei analizează texte antice şi eşantioane de polen, genomuri de ciumă şi arheologia din jurul mormintelor pentru a demistifica consensul din jurul amplorii epidemiei.

Mai multe surse din Antichitate au atribuit importante evenimente mondiale declanşării ciumei, cum ar fi căderea Imperiului roman.

Analiza

Oamenii de ştiinţă au constatat că studiile anterioare s-au concentrat pe scrieri evocatoare, ignorând sute de texte contemporane care nu menţionau epidemia.

„Nu am găsit niciun motiv să susţinem că poesta a ucis zeci de milioane de persoane, cum au afirmat mulţi”, a declarat co-autorul Timothy Newfield.

El spune că deseori pesta a fost interpretată drept un element care a modificat cursul istoriei, dar asta este o explicaţie facilă, prea facilă. „Este esenţial să se stabilească un element de cauzalitate”, a declarat acesta.

Analiza elementelor doveditoare, cum ar fi eşantioanele de polen şi mormintele a arătat că presupusele milioane de morţi nu ies la socoteală.

Janet Jay, co-autor al studiului, a declarat că au studiat un mare număr de date privind mormintele umane dinainte şi de după epidemia de ciumă, şi pesta nu a atras după sine schimbări importante. „Moartea neagră a ucis un mare număr de persoane şi a schimbat modul în care oamenii s-au debarasat de cadavre”, a mai spus aceasta.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola