Polonia, prima care a decriptat mesajele germane
Un grup format din cei mai străluciți studenți la matematică din Polonia au petrecut zeci de ore săptămânal pentru a sparge mesajele secrete germane. În 1932, trei din aceștia au reușit, efectul fiind similar cu cel al mașinăriei britanice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Încă din anii 1920, serviciile secrete poloneze bănuiau că germanii începuseră să folosească mașini de scris prin care își codificau corespondența. Astfel, armata a fondat un birou de cifrare în Poznan, lângă universitatea orașului, unde profesorul Zdzislaw Krygowski a selectat peste 20 dintre cei mai buni matematicieni ai săi.
Potrivit lui Piotr Bojarski, directorul centrului, Polonia a fost prima țară care a folosit matematica pentru a lupta împotriva codurilor inamice. În 1932 biroul a fost mutat la Varșovia, unde în ultima zi a anului, trei criptologi polonezi, Marian Rejewski, Henryk Zygalski și Jerzy Rozycki, au spart mașina de cifrat Enigma.
Ulterior, au dezvoltat diferite tehnici prin care să fie analizate setările aparatului, pe care expeditorii germani au început să le reseteze zilnic în 1936. Pe măsură ce războiul a devenit iminent, în iulie 1939, armata poloneză a împărtășit tehnicile sale și o machetă a mașinii Enigma unui grup de ofițeri francezi și britanici.
„A fost un șoc pentru aliați, britanicii fiind ușor ofensați de faptul că polonezii citiseră în secret mesaje germane tot timpul”, a spus Bojarski. Biroul de informații radio din Polonia a fost apoi evacuat. Câteva luni mai târziu, Rejewski, Zygalski și Rozycki l-au întâlnit pe Alan Turing în Franța pentru a-i divulga metodele prin care să reușească să spargă mașinii Enigma.
Muzeul care prezintă istoria decriptării mesajelor secrete
Din 1940, Turing și echipa sa au dezvoltat mașini pentru decriptarea mesajelor inamice, oferind aliaților un avantaj strategic despre care se crede că a scurtat războiul cu până la doi ani. „Centrul a fost fondat pentru a împărtăși cunoștințele despre modul în care polonezii au fost primii care au rupt Enigma”, a spus Bojarski.
O mare parte din dovezile poveștii poloneze sunt prezente în dosarele militare din întreaga Europa, documentele franceze fiind declasificate abia în 2016. Noul centru din Poznan este situat în Collegium Martineum, care aparține universității pe care au absolvit-o cei trei matematicieni polonezi. Clădirea a fost reconstruită după cel de-al Doilea Război Mondial pe locul fostului birou de cifrare militar.
Expoziția va conține un dispozitiv original Enigma și diferite mașini dezvoltate de criptologi polonezi pentru a urmări permutațiile germane. Acestea au inclus cărți perforate și mașini care copiau rotoarele Enigma, care au fost folosite mai târziu de Turing.