Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Matematicianul de geniu care a spart Enigma
Articole online

Matematicianul de geniu care a spart Enigma

Germania a înființat stații radio la Brest și Cherbourg. Acestea urmau să transmită semnale bombardierelor germane pentru a le direcționa către diverse ținte din Marea Britanie.

Enigma, inventată în 1919 de către olandezul Hugo Koch, semăna cu o mașină de scris și a fost inițial folosită în interes de afaceri.

Germania a adaptat Enigma pentru a fi folosită în război și considera că sistemul său de codare este invulnerabil. S-a înșelat.

Britanicii au reușit să spargă codul Enigma încă de la invadarea Poloniei și au interceptat aproape fiecare mesaj transmis prin acest sistem. Mesajele interceptate au fost botezate Ultra.

Cel care a reușit să spargă codul Enigma a fost matematicianul britanic Alan Turing. Născut la Londra, în 1912, el a studiat la universitățile Cambridge și Princeton.

Turing lucra deja la Școala de Coduri și Cifruri a guvernului britanic atunci când a izbucnit Al Doilea Război Mondial.

În 1939, el a ocupat un loc important în cadrul echipei de la Bletchley Park, care se ocupa cu descifrarea codurilor militare folosite de Germania și de aliații ei.

Pentru a sparge codurile Enigma, Turing a inventat o altă mașină, botezată Bomba, menită să reducă considerabil eforturile experților britanici, care a permis descifrarea mesajelor începând cu jumătatea anului 1940.

Tot Turing a lucrat și la descifrarea comunicațiilor mai complexe ale marinei militare germane, în condițiile în care submarinele naziste produceau pagube uriașe aliaților.

Cu ajutorul materialelor Enigma capturate, Turing a reușit să creeze o tehnică, numită „Banburismus”, prin care mesajele navale Enigma au putut fi descifrate din 1941.

În iulie 1942, Turing a creat o nouă tehnică de spargere a codurilor, care le-a permis britanicilor să descifreze mesajele transmise de germani prin intermediul unei alte mașini de criptat, Lorenz.

Acestea erau mesajele de importanță strategică ale Berlinului, iar descifrarea lor a ajutat enorm aliații în efortul lor de război.

Turing a călătorit în 1942 în Statele Unite pentru a-i învăța pe americani să folosească mașinăriile Bomba și a le împărtăși cunoștințele sale despre Enigma.

Pentru serviciile sale aduse în timpul războiului, Alan Turing a fost decorat în 1945 cu Ordinul Imperiului Britanic.

Registration

Aici iti poti reseta parola