Cine a fost Lewis Strauss, „răufăcătorul” care a încercat să-i însceneze lui J. Robert Oppenheimer că era comunist?
Strauss a fost dușmanul lui Oppenheimer în viața reală și a ajutat în cele din urmă la încheierea carierei guvernamentale a lui Oppenheimer. Cel mai important dezacord al celor doi? Dacă să construiască sau nu cea mai puternică armă cunoscută de om – bomba cu hidrogen.
Strauss s-a născut în 1896 în Virginia de Vest din părinți emigranți evrei, potrivit informațiilor din Esquire. În ciuda viselor sale de a studia fizica, a devenit vânzător de pantofi pentru a susține afacerea tatălui său și, mai târziu, a lucrat ca asistent al lui Herbert Hoover în timpul Primului Război Mondial. După război, a devenit un bancher de investiții de mare succes și a lucrat pentru a obține finanțare pentru proiecte celebre, precum camera Polaroid, și a servit ca ofițer de marină în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Începuturile umile ale lui Strauss sunt menționate de Cillian Murphy în „Oppenheimer”, când Murphy îl ironizează pe Strauss fictiv întrebându-l dacă este un „umil vânzător de pantofi”.
În 1946, după ce Strauss a lucrat în producția de arme în cadrul Marinei americane, președintele de atunci Harry Truman l-a numit în Comisia pentru Energie Atomică, unde a susținut cu tărie dezvoltarea de arme termonucleare, precum bombele cu hidrogen. Bombele termodinamice pot fi de sute sau chiar mii de ori mai puternice decât o bombă atomică.
Dezbaterea privind construirea de arme termodinamice l-a pus pe Oppenheimer în conflict cu Strauss
În timp ce Oppenheimer dorea să oprească dezvoltarea armelor atomice și să împărtășească datele despre armele americane cu publicul larg, Strauss dorea o bombă și mai puternică și credea că SUA ar trebui să păstreze confidențialitatea în ceea ce privește dezvoltarea de arme.
După numirea sa de către președintele Eisenhower în funcția de președinte al AEC în 1953, Strauss a continuat să pledeze pentru dezvoltarea și testarea bombei H. De asemenea, a început campania împotriva lui Oppenheimer, pe care l-a acuzat că este comunist.
Strauss nu a fost singurul care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la afilierile comuniste ale lui Oppenheimer – în timpul Proiectului Manhattan, personalul și liderii au pus, de asemenea, la îndoială loialitatea lui Oppenheimer de-a lungul anilor, deoarece celebrul om de știință avea o lungă istorie de asociere cu comuniștii, inclusiv o aventură cu psihiatrul Jean Tatlock, interpretat de Florence Pugh în filmul lui Nolan.
Unii au crezut că motivația lui Strauss de a-l doborî pe Oppenheimer era legată de resentimentele de lungă durată, după ce Oppenheimer l-a umilit public în timpul unei audieri din 1949 privind vânzarea de radioizotopi către națiuni străine. Cu toate acestea, Strauss a fost primul care a luat măsuri serioase cu privire la acuzațiile comuniste ale lui Oppenheimer.
Filmul reconstituie un alt caz în care Strauss simte că Oppenheimer l-a desconsiderat – în timp ce Oppenheimer și Albert Einstein, interpretat de Tom Conti, discută lângă un iaz după ce Strauss îi oferă lui Oppenheimer un loc de muncă prestigios la Institutul pentru Studii Avansate. Einstein îl ignoră pe Strauss (se dezvăluie mai târziu de ce), dar acest lucru îl înfurie și mai mult pe Strauss, care crede că Oppenheimer întoarce comunitatea științifică împotriva lui.
În 1953, președintele AEC îi cere directorului FBI de atunci, J. Edgar Hoover, să înceapă să-l supravegheze pe Oppenheimer. FBI-ul a construit un caz împotriva lui prin ascultarea ilegală a telefonului lui Oppenheimer. De asemenea, Strauss a inițiat o procedură de securitate separată cu AEC în legătură cu presupusele legături comuniste ale lui Oppenheimer, ceea ce a dus la suspendarea autorizațiilor de securitate ale acestuia.
Solicitările lui Strauss – precum și o scrisoare trimisă lui Hoover de către fostul director executiv al Comitetului mixt pentru energie atomică al Congresului, William Liscum Borden, care spunea că a adunat dovezi că Oppenheimer era „un agent al Uniunii Sovietice” – au dus la suspendarea autorizației de securitate guvernamentală de nivel înalt a lui Oppenheimer.
Fizicianul s-a confruntat cu o comisie a Senatului din epoca „Red Scare”, care a decis că, deși era loial SUA, era implicat în prea multe activități comuniste.
Autorizația sa de securitate a fost revocată definitiv
În ceea ce-l privește pe Strauss, mandatul președintelui de la AEC și-a urmat cursul, iar campania sa împotriva lui Oppenheimer a ajuns în cele din urmă să-l înjunghie pe la spate – în timpul numirii sale ca secretar al Comerțului sub Eisenhower, Strauss a devenit atât de nepopular în rândul democraților din Senat, încât confirmarea sa nu a fost aprobată, iar perioada sa în guvern s-a încheiat.
Într-un interviu acordat Vanity Fair, Downey a declarat că regizorul Christopher Nolan a vrut ca el să se „transforme” în cineva „subtil și complotist, care nu are nicio poantă, care este fermecător doar atunci când încearcă să manipuleze sau să submineze” pentru a-l interpreta pe Strauss.
„Oppenheimer” a avut premiera săptămâna aceasta, încasând 80,5 milioane de dolari în SUA și Canada în weekendul de debut, față de costul estimat de 100 de milioane de dolari, potrivit informațiilor din The New York Times.
Inspirat de cartea din 2005, „American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer”, filmul îi are în distribuție pe Cillian Murphy în rolul personajului titular și pe Emily Blunt în rolul soției sale, Kitty.