China întemnițează pe viață un cetățean american acuzat de spionaj
Un tribunal chinez a condamnat un cetățean american în vârstă de 78 de ani la închisoare pe viață pentru spionaj, potrivit The Guardian.
John Shing Wan Leung, rezident permanent în Hong Kong, a fost reținut în aprilie 2021 de către serviciile de securitate chineze. Sentința sa a fost anunțată luni de tribunalul popular intermediar din Suzhou pe contul public WeChat. Nu au fost enumerate alte informații despre procesul sau acuzațiile sale.
Sentința lui Leung a inclus, de asemenea, privarea de drepturi politice pe viață și confiscarea bunurilor personale în valoare de 500.000 de yuani. Nu există rapoarte sau anunțuri anterioare privind arestarea sau procesul lui Leung. Cazurile de spionaj din China sunt tratate aproape fără transparență, procesele fiind deseori desfășurate în secret și existând întârzieri mari între condamnări și sentințe. De asemenea, sistemul de justiție din China raportează în mod regulat o rată de condamnare de peste 99%.
În această lună, au intrat în vigoare modificări ale legii chineze împotriva spionajului, care, potrivit observatorilor, au extins domeniul de aplicare al acesteia și au crescut riscul pentru persoanele și organizațiile străine care își desfășoară activitatea în această țară.
Nu este clar de ce este acuzat Leung. Leung, ale cărui numere de identificare din Hong Kong și SUA au fost publicate de instanță, s-a născut în Hong Kong și a fost președinte al filialei din Texas a Asociației pentru promovarea reunificării pașnice a Chinei (APPRC), potrivit presei din Hong Kong.
The Guardian nu a confirmat în mod independent identitatea sa
APPRC-urile la nivel național și statal operează în întreaga lume, promovând pretențiile Beijingului asupra Taiwanului și planurile sale pentru ceea ce numește „reunificare”. Se crede că acestea sunt conectate la departamentul de lucru al partidului comunist chinez pentru frontul unit, o operațiune de influență globală.
În octombrie 2020, secretarul de stat american de la acea vreme, Mike Pompeo, a desemnat Asociația Națională pentru Unificarea Pașnică a Chinei (NACPU), cu sediul la Washington DC, ca fiind un departament de lucru al frontului unit. Site-ul web al NACPU, care precizează că a fost fondată în anii 1970, se referă, de asemenea, la sine ca fiind Asociația pentru promovarea reunificării pașnice.
Își descrie scopul ca fiind promovarea relațiilor transpartinice, unirea chinezilor de peste mări și „aderarea la principiul unei singure Chine și opoziția față de toate cuvintele și faptele care divizează teritoriul și suveranitatea Chinei”.
„Este fezabil să studieze planul de unificare a Chinei și să se străduiască pentru reunificarea finală și completă a Chinei”, a declarat aceasta.
În 2015, bărbatul pe care presa din Hong Kong l-a identificat ca fiind Leung ar fi finanțat, de asemenea, operații la ochi pentru 60 de copii chinezi din mediul rural, prin intermediul spitalului Guangming. Mass-media de stat și comunicatele guvernamentale din ultimii ani au lăudat, de asemenea, angajamentul său de a promova legăturile dintre SUA și China și de a lucra cu mai multe organizații culturale chinezești de peste mări și cu departamentul Frontului Unit.