Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cea mai veche licoare distilată din China a fost găsită într-un vas de bronz
Articole online

Cea mai veche licoare distilată din China a fost găsită într-un vas de bronz

vas de bronz, distilare China

O analiză recentă a unui lichid găsit într-un vas de bronz din dinastia Shang din China (1600 î.Hr.-1046 î.Hr.) a confirmat că acesta este lichior distilat, împingând apariția tehnologiei de distilare în înregistrările arheologice chineze înapoi cu 1.000 de ani.

O nouă descoperire în China

Acest lucru înseamnă că lichiorul distilat apare în China cam în aceeași perioadă în care apare în Egipt, nu a fost adus în China secole mai târziu prin comerț.

Arheologii de la Institutul de Arheologie din Jinan au descoperit vasul de bronz în formă de bufniță în mormântul M257 de la situl Daxinzhuang din Jinan, provincia Shandong, în decembrie 2010. Calitatea designului și a turnării este excelentă și foarte puține vase în formă de bufniță de această calitate au fost găsite în provincie.

Arheologii au putut spune că vasul sigilat conținea încă o cantitate mică de lichid, dar, deoarece capacul și corpul erau ferm corodate împreună, cercetătorii nu au putut să îl deschidă pentru a testa conținutul. Abia la sfârșitul anului 2024, după ce Departamentul de Cultură și Turism al provinciei Shandong a aprobat planul de conservare și protecție pentru toate artefactele recuperate din săpăturile de la Daxinzhuang, vasul a putut fi deschis și conținutul său analizat, potrivit The History Blog

Analiza cercetătorilor chinezi

Experții de la Centrul Provincial de Protecție, Restaurare și Identificare a Relicvelor Culturale din Shandong au reușit să trateze cu atenție coroziunea la punctul de contact și să deschidă capacul. Pe peretele interior al vasului exista doar o cantitate mică de rugină roșie, oxid cupros, dovedind că recipientul a fost bine sigilat în timpul ritualurilor de înmormântare, iar conținutul nu era complet oxidat.

Sigiliul original etanș, întărit și mai mult de coroziune, a împiedicat, de asemenea, evaporarea conținutului lichid. S-a constatat că recipientul conținea un lichid limpede, suspectat a fi vin, care fusese îngropat împreună cu defunctul ca ofrandă funerară.

O mostră din lichid a fost trimisă la laboratorul de arheologie de la Universitatea Shandong pentru testare. Cercetătorii au utilizat tehnologia de microextracție în fază solidă – cromatografie de gaze/spectrometrie de masă pentru a îmbogăți moleculele organice volatile din eșantion.

Analiza a constatat că proba conține apă, etanol, acetat de etil și alte produse de distilare

Aceasta nu conține proteinele de zahăr prezente în vinul fermentat din fructe și orez și nici acizii organici prezenți în vinul fermentat, care îi conferă un pH acid de 3-4. Acești acizi acționează asupra bronzului, dizolvând materialele de coroziune ale cuprului în lichid, transformându-l în albastru. Doar componentele organice volatile cu un punct de fierbere sub 100°C supraviețuiesc procesului de distilare, prin urmare, vinul distilat nu conține acești acizi, nu devine albastru din cauza oxidării cuprului și are un pH neutru. Lichiorul din vasul din dinastia Shang este incolor și are un pH de 5,8, mai mic decât neutru.

Alcoolul preparat și fermentat din fructe și orez a fost găsit încă din neolitic (acum aproximativ 9 000 de ani), iar surse scrise din dinastia Zhou (1046 î.Hr.-256 î.Hr.) descriu fabricarea băuturilor alcoolice prin fermentare, însă, înainte de această descoperire, cea mai veche dovadă arheologică a distilării în China a fost echipamentul găsit în morminte din dinastia Han (202 î.Hr.-220 d.Hr.).

Acest vas de bronz cu bufniță din dinastia Shang se află în prezent în colecția Institutului de Arheologie din Jinan.

Registration

Aici iti poti reseta parola