Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > China este acuzată de hărțuirea avioanelor canadiene care supraveghează aplicarea sancțiunilor Națiunilor Unite asupra Coreei de Nord
Caleidoscop

China este acuzată de hărțuirea avioanelor canadiene care supraveghează aplicarea sancțiunilor Națiunilor Unite asupra Coreei de Nord

avioane

Avioanele Chinei zboară atât de aproape de echipajele canadiene, încât piloții „se pot vedea unul pe celălalt”

În mai multe rânduri, între 26 aprilie și 26 mai, aeronave ale Forțelor Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului (PLAAF) s-au apropiat de o aeronavă de patrulare cu rază lungă de acțiune CP-140 Aurora a Forțelor Aeriene Regale Canadei (RCAF), au anunțat Forțele Armate Canadiene într-un comunicat de miercuri.

Armata canadiană acuză că avioanele sale care supraveghează aplicarea sancțiunilor Națiunilor Unite asupra Coreei de Nord sunt hărțuite în mod constant de avioanele Chinei, care zboară atât de aproape de echipajele sale încât piloții „se pot vedea unul pe celălalt”.

„În aceste interacțiuni, aeronavele PLAAF nu au aderat la normele internaționale de siguranță aeriană”, se arată în comunicat. „Aceste interacțiuni sunt neprofesionale și pun în pericol siguranța personalului nostru RCAF”.

În unele cazuri, avioanele de război chineze s-au apropiat atât de mult încât cele canadiene au fost nevoite să-și schimbe cursul pentru a evita o coliziune, au transmis Forțele Armate Canadiene, potrivit CNN.,

Oficialii canadieni nu au oferit date precise, dar au precizat că evenimentele se petrec din ce în ce mai frecvent în spațiul aerian internațional.

Un exemplu dat de oficialii canadieni este cel în care două avioane de vânătoare chinezești s-au apropiat periculos de mult de o aeronavă CP-140 Aurora.

Zborurile canadiene din cadrul Operațiunii NEON supraveghează zona pentru ca „activități suspectate de evitare a sancțiunilor maritime, în special transferuri de la navă la navă de combustibil și alte mărfuri interzise de rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

Este vorba de sancțiuni impuse între 2006 și 2017, care urmăresc să preseze Coreea de Nord să-și abandoneze programele nucleare.

Astfel de incidente au avut loc și anii trecuți. În 2019, două avioane de luptă chineze au hărțuit o navă de război canadiană în Marea Chinei de Est, descrisă de mass-media chineză drept o „primire călduroasă”. Incidentul dintre fregata HMCS Regina și două avioane de luptă chineze Su-30 a avut loc în timp ce nava se afla în apele internaționale de lângă Shanghai, cu avioanele de luptă apropiindu-se până la 300 de metri de prova navelor de război canadiene, potrivit rapoartelor de la acea vreme.

China, care spune că a aplicat sancțiunile UNSC, s-a alăturat Rusiei săptămâna trecută pentru a respinge o propunere condusă de SUA de noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord din cauza testelor de rachete în creștere.

„În circumstanțele actuale, intensificarea sancțiunilor nu va ajuta la rezolvarea problemei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Zhao Lijian, într-un briefing, miercuri.

Forțele aeriene ale Chinei și ale Rusiei au efectuat o patrulare aeriană comună săptămâna trecută peste Marea Japoniei, Marea Chinei de Est și Pacificul de Vest, primul exercițiu de acest fel de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola