Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Costul unei invazii a Chinei în Taiwan: „Ar fi un masacru pentru flota chineză și soldați”. Analiza unui posibil conflict în Asia
Caleidoscop

Costul unei invazii a Chinei în Taiwan: „Ar fi un masacru pentru flota chineză și soldați”. Analiza unui posibil conflict în Asia

china și taiwan

O invazie a Chinei în Taiwan ar putea produce mai multe pierderi decât cele rezultate în campania din Normandia

China nu a renunțat niciodată la ideea folosirii forței pentru a prelua controlul asupra Taiwanului și și-a continuat activitățile militare în preajma insulei în ultimii doi ani, făcând presiuni asupra autorităților din Taiwan ca să-i accepte pretențiile de suveranitate.

Analiza CNN, aduce în discuție riscul unui conflict militar între China și Taiwan, însă atrage atenția asupra pierderilor care ar putea apărea în cazul în care este luată o astfel de decizie. Astfel, invazia Chinei pe insula vecină este comparată cu debarcarea din Normandia, însă specialiștii menționează că numărul de pierderi de vieți omenești ar putea fi mai mare decât cel din timpul campaniei de acum 78 de ani (cele trei luni ale campaniei din Normandia au provocat peste 500.000 de militari uciși, atât aliați, cât și germani). Potrivit specialiștilor, chiar dacă China dispune în prezent de o forță militară impresionantă, costul unei invazii ar fi mult prea mare.

Experții militari contactați de CNN au detaliat o serie de aspecte ale unei posibile invazii chineze.

În ceea ce privește flota navală, China dispunea la sfârșitul anului 2020 de 360 de nave de război de suprafaţă şi submarine, comparativ cu 297 de nave ale întregii flote a SUA, potrivit US Naval Intelligence Office (ONI) și se estimează că în 2025, China va dispune de 400 de nave de luptă.

SUA poate conta la rândul său pe 21 de submarine de atac şi opt cu SNLE cu baza în Pacific, în principal la Pearl Harbor, potrivit US Navy.

De asemenea, dacă Statele Unite au 5 dintr-un total de 11 portavioane în regiune, China a început construcţia celui de-al treilea portavion şi construieşte tot mai multe distrugătoare.

nava

Imagini din satelit surprinse în luna iulie 2021 deasupra șantierului naval din Shanghai arată stadiul construcției noului portavion al Chinei. Foto: Twitter/CSIS

Poate China să domine spațiul naval și aerian în primele zile ale unui posibil conflict?

În primul rând, este extrem de dificil – chiar și pentru o armată modernă din secolul XXI – să transporți pe mare o forță de invazie și să traversezi în siguranță 177 de kilometri pe mare, echivalentul lățimii Strâmtorii Taiwan care separă China continentală de insula Taiwan.

„Pentru ca Beijingul să aibă perspective rezonabile de victorie, APL (Armata Populară de Eliberare) ar trebui să transfere mii de tancuri, tunuri de artilerie, vehicule blindate pentru personal și lansatoare de rachete, împreună cu trupele. Munți de echipamente și lacuri de combustibil ar trebui să traverseze strâmtoarea împreună cu ei”, scria anul trecut Ian Easton, director senior la Project 2049 Institute.

„Ar fi un masacru pentru flota chineză”, a declarat Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la University of St. Andrews din Scoția.

Și asta deoarece Taiwanul își concentrează apărarea pe nave mici și rapide, greu de detectat și lovit, care pot lansa rachete antinavă, precum și pe baterii de coastă navală care lansează, la rândul lor, rachete antinavă.

„Vor fi sute, dacă nu mii de nave chineze care pot cădea pradă acestor rachete”, a precizat pentru CNN Thomas Shugart, fost căpitan de submarin și analist la Center for a New American Security.

Conform strategiei militare de bază, pentru ca un atac să aibă șanse de reușită, este nevoie ca forțele în atac să le depășească numeric pe cele în apărare într-o proporție de 3:1. În condițiile în care armata taiwaneză ar putea mobiliza 450.000 de militari, China ar trebui să transporte pe mare o flotă de invazie de peste 1,2 milioane de soldați.

Doar o astfel de operațiune amfibie ar dura săptămâni și, în ciuda puterii sale navale, nici măcar China nu dispune de o astfel de capacitate militară de a putea susține o debarcare de asemenea proporții.

harta

Beijingul dispune de 1.600 de avioane de luptă, în vreme ce Taiwanul are sub 300 de astfel de aparate

Experții spun că este probabil ca armata Chinei să caute superioritatea aeriană încă de la începutul unui eventual conflict. Directorul Flight Global susține că Beijingul are aproape 1.600 de aeronave de luptă, față de cele mai puțin de 300 ale Taiwanului. SUA au peste 2.700 de avioane de luptă, dar acestea acoperă întreaga lume, în timp ce cele ale Chinei sunt concentrate în regiune.

Recent, Taiwanul a interceptat 30 de avioane ale Chinei, care au intrat în zona sa de apărare aeriană, fiind cea mai mare incursiune de acest fel din 23 ianuarie. Atunci, China a trimis 39 de avioane în preajma insulei pe care o revendică drept teritoriu propriu. Autoritățile de la Taipei consideră aceste activități militare au ca scop epuizarea forțele taiwaneze și testarea capacității de reacție.

Concomitent, Taiwanul a anunțat dublarea producției anuale de rachete, inclusiv antiaeriene.

În acelaşi timp, Taipeiul reușește să țină în șah Beijingul prin faptul că Taiwanul domină în prezent sectorul crucial al așa-numitelor microcipuri de sub 10 nanometri, esențiale inclusiv pentru industria militară.

Taiwanul are înțelegeri cu Statele Unite pentru a-i furniza rachete antiaeriene Stinger și baterii de apărare antirachetă Patriot. De asemenea, în ultimii trei ani, a investit masiv în propriile instalații de producție de rachete în cadrul unui proiect care, atunci când va fi finalizat, în această vară, va tripla capacitățile sale de producție de rachete.

Pe de altă parte, China ar avea un avantaj față de SUA datorită apropierii sale de Taiwan. Un joc de război recent organizat de Center for a New American Security a concluzionat că un conflict aerian între SUA și China s-ar încheia probabil într-un impas.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola