Cercetări recente sugerează că piatra altarului de la Stonehenge nu este din Țara Galilor
Piatra altarului, identificată ca fiind Piatra 80, este un megalitic central culcat din cadrul monumentului Stonehenge din faza 3i, care datează din jurul anului 2600 î.Hr.
Litologia anormală a Pietrei Altarului a condus la sugestia anterioară a unei proveniențe din Old Red Sandstone (ORS) din vestul Țării Galilor, aproape de locul de unde provin majoritatea pietrelor albastre, în zona Preseli, la aproximativ 225 km vest de Stonehenge.
Se crede că pietrele albastre din Pembrokeshire, create prin cristalizarea rocii topite, se numără printre primele pietre plasate în situl din Wiltshire, cu aproximativ 5.000 de ani în urmă.
Potrivit unui studiu publicat în Journal of Archaeological Science, „Pornind de la investigațiile anterioare, am examinat noi eșantioane din Old Red Sandstone (ORS) din cadrul bazinului Anglo-Welsh (care acoperă sudul Țării Galilor, Welsh Borderland, West Midlands și Somerset) folosind petrografia optică tradițională, dar și tehnici portabile XRF, SEM-EDS automatizate și tehnici spectroscopice Raman”.
Studiul a arătat că Piatra Altarului nu are corespondențe comparabile cu niciuna dintre locațiile de eșantionare, ceea ce indică faptul că proveniența se află în altă parte
Profesorul Nick Pearce, de la Universitatea Aberystwyth, a declarat:
„Punctul de vedere în ceea ce privește concluziile pe care le-am tras din acest studiu este că Piatra Altarului nu provine din Țara Galilor. Poate că acum ar trebui, de asemenea, să scoatem Piatra Altarului din grupul larg de pietre albastre și să o luăm în considerare în mod independent,” a declarat acesta.
Studiul își va muta acum accentul de prelevare a probelor către formațiunile ORS (Old Red Sandstone) din bazinele Midland Valley și Orcadian din Scoția, împreună cu gresiile permian-triasice din nordul Angliei.
Obiectivul este de a determina dacă una dintre aceste roci prezintă o mineralogie și o geochimie care se aliniază cu caracteristicile pietrei de altar din Stonehenge pentru a dezvălui, în cele din urmă, proveniența probabilă.