Erich Hartmann a devenit cel mai bun as al Germaniei în doar trei ani, cu peste 350 de victorii aeriene. Seria sa rămâne cea mai mortală din istorie.
Cel mai bun as al Germaniei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. S-a prăbușit de 16 ori, dar nu a fost niciodată doborât

Erich Hartmann în 1943
Era atât de temut pe Frontul de Est, încât avioanele sovietice se întorceau și se retrăgeau în loc să-l înfrunte în formidabilul său Messerschmitt Bf 109.
Erich Hartmann s-a născut în Weissach, Wurttemberg, la 19 aprilie 1922, fiind fiul lui Alfred și al Elisabetei Hartmann. Familia s-a mutat în China în anii ’20 pentru a evita catastrofa economică ce lovise Europa. Totuși, până în 1928, viața idilică a soților Hartmann a luat sfârșit, aceștia fugind înapoi în Germania pentru a scăpa de Războiul Civil Chinez.
În Germania, Elisabeth Hartmann a devenit una dintre primele femei pilot de planorism din țară. De la mama sa, tânărul Erich și-a cultivat pasiunea pentru zbor. Erich a primit licența de pilot de planorism în 1936, la doar 15 ani.
Hartmann a servit pe Frontul de Est, iar baza sa de operațiuni era în Maikop, Rusia, în apropiere de țărmul nord-estic al Mării Negre. A reușit să obțină două lovituri aeriene împotriva avioanelor sovietice la sfârșitul anului 1942 și, încurajat de acest succes, a devenit un as al aviației cu 11 lovituri până în aprilie 1943. Tacticile neînfricate ale lui Hartmann erau simple: „Când inamicul îți apare în față, nu ai cum să-l ratezi”, susținea Hartmann.
Între aprilie și august 1943, Hartmann a doborât 40 de avioane sovietice
În urma unei misiuni de escortă din august 1943, avionul lui Hartmann s-a prăbușit din cauza unor rămășițe de la unul dintre avioanele doborâte de el. Avionul său a aterizat în spatele liniilor inamice, iar sovieticii l-au capturat.
Nu a fost prizonier pentru mult timp. Erich Hartmann s-a prefăcut că are răni interne, a trecut de gardă și s-a întors pe jos către teritoriul controlat de germani. Nu e de mirare că sovieticii l-au poreclit pe Hartmann „Diavolul Negru”.
Până la sfârșitul acelui an, Hartmann a adunat aproximativ 159 de lovituri aeriene. Pe 21 mai 1944, Hartmann a atacat pentru prima dată aeronave americane. A doborât două P-51 Mustang-uri americane în acea zi, iar pe 1 iunie încă patru. Toate aceste lovituri au avut loc în România, în timp ce Aliații avansau spre Germania.
Erich Hartmann devine „Cavalerul blond al Germaniei”
Erich Hartmann a primit numeroase premii și mențiuni pentru activitatea sa mortală. A primit Crucea de Fier, Crucea de Cavaler cu Frunze de Stejar, Săbii și Diamante, care erau rezervate doar celor care se remarcau prin valoare militară și leadership excepțional. De asemenea, a avansat până la gradul de maior și a devenit în cele din urmă cel mai bun as al Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial, când a depășit recordul anterior de 272 de lovituri al lui Gunther Rall.
Pe 8 mai 1945, în timp ce germanii se pregăteau să se predea Aliaților, Hartmann a comis o ultimă lovitură brutală. Trupele sovietice se aflau la sol în Brunn, un oraș din Germania de Est, urmărind un as ce efectua manevre acrobatice deasupra lor.
Dintr-o dată, un ME 109 a plonjat din fața soarelui. Tunurile mitralierei sale de 20 mm au distrus rapid fuselajul avionului Yakovlev Yak-9. Avionul inamic s-a prăbușit într-un morman de fier în flăcări. A fost ultima lovitură a lui Hartmann și a avut loc în fața unor spectatori inamici împietriți din infanteria sovietică.
În total, Erich Hartmann a adunat 352 de victime în 30 de luni
Hartmann a fost capturat după război de către forțele americane. A fost predat sovieticilor, unde a rămas prizonier de război timp de 10 ani. Sovieticii l-au judecat, însă a fost un proces de fațadă. Foștii inamici ai Germaniei au vrut să arate lumii că l-au capturat pe cel mai mare as al aviației din toate timpurile. Hartmann a fost bătut și interogat în închisoare, fiind condamnat la 25 de ani de muncă silnică.
Cu toate acestea, autoritățile vest-germane au aranjat eliberarea lui Hartmann în 1955. La întoarcerea sa în țară, Hartmann nu a fost întâmpinat ca un erou, așa cum s-a întâmplat în cazul altor soldați germani.
Erich Hartmann a ajuns la rangul de colonel în Bundesluftwaffe după ce s-a înrolat din nou în armată
Cel mai prolific as al zborului din lume a fost responsabil de prima escadrilă a avioanelor de vânătoare cu reacție din Germania de Vest. În anii ’60, Germania de Vest a cumpărat aeronave Lockheed F-104 Starfighter ca principale avioane de luptă ale forțelor aeriene. Hartmann nu a fost de acord cu această alegere. El a considerat că avioanele nu erau sigure și se pare că a avut dreptate.
Mai mult de 100 de piloți vest-germani și-au pierdut viața în accidentele din timpul antrenamentelor de pe F-104. Dar, pe măsură ce Hartmann devenea din ce în ce mai critic la adresa ofițerilor săi superiori, a fost nevoit să se retragă mai devreme din serviciul militar în 1970.
Erich Hartmann a continuat să zboare până în 1980 ca antrenor și instructor de zbor la Bonn. A murit la 20 septembrie 1993, la Weil im Schönbuch, Germania.
Despre realizările sale, Hartmann a spus că s-a prăbușit de 16 ori, dar nu a fost doborât niciodată de nimeni. Toate prăbușirile sale au fost cauzate de defecțiuni mecanice sau de fragmente ale aeronavelor lovite în timpul zborului.
