Evenimentul Istoric > Articole online > Hitler și așii Luftwaffe: O fotografie istorică
Articole online

Hitler și așii Luftwaffe: O fotografie istorică

Toți piloții Luftwaffe au primit de la Hitler Crucea de Fier în rang de Cavaler, cu frunze de stejar și spade sau cu diamante, cea mai înaltă distincție a Germaniei naziste pentru recunoașterea curajului extrem pe câmpul de bătaie sau pentru conducerea remarcabilă a unor operațiuni militare.

Fotografia, un excepțional document istoric, a fost făcută de Walter Frentz, cunoscut pentru activitatea sa în aparatul de proganadă al lui Goebbels.

Ofițerii prezenți în această fotografie au la activ un total de 1486 de avioane doborâte în luptele aeriene. Doar doi dintre ei au dispărut în luptă. Majoritatea au trăit până în anii 1990-2000.

Iată numele așilor Luftwaffe, de la stânga la dreapta:

1. General de brigadă Werner Streib – as la luptelor de noapte. Este creditat oficial cu doborârea a 66 de avioane, dintre care 65 pe timp de noapte. A fost primul pilot de noapte onorat cu Crucea de Fier în rang de Cavaler cu Fruze de Stejar și Spade.

2. Maiorul Gerhard „Gerd” Barkhard – pilot Luftwaffe pe timp de zi. Creditat cu 301 avioane doborâte în 1.104 misiuni, toate pe frontul sovietic. Deși a fost al doilea pilot din punct de vedere al palmaresului, din istoria aviației, Burkhard nu a primit Crucea de Fier cu Diamante cu prilejul celei de-a 300-a victorii, repurtate pe 5 ianuarie 1945.

3. General-maior Erich Walther – comandant al regimentului de parașutiști, a primit Crucea de Fier cu Frunze de Stejar și Spade. A fost luat prizonier de către Armata Roșie pe 8 mai 1945, murind în Lagărul Special nr. 2 pe 26 decembrie 1947.

4. Locotenent-major Kurt Bühlingen – pilot Luftwaffe pe timp de zi. În 1944 a doborât cel de-al 100-lea avion al său. Palmaresul total: 112 avioane. În timp ce survola teritoriul URSS, motorul i s-a defectat și a fost nevoit să aterizeze. A fost luat prizonier de ruși și ținut ca prizonier de război până în 1950.

5. Locotenent-major Hans-Joachim Jabs – pilot Luftwaffe de zi și de noapte. 50 de victorii. Jabs a zburat pe mai multe tipuri de Messerschmit tBf 110 Zerstörer.

6. Locotenent-major Bernard Jope – pilot Luftwaffe de bombardament. A zburat pe Focke-Wulf Fw 200 Condor în misiuni deasupra Mării Nordului și Oceanului Atlantic, ca sprijin pentru Kriegsmarine.

7. Maiorul Reinhardt Seiler – pilot Luftwaffe pe timp de zi. Creditat cu exact 100 de avioane doborâte în Al Doilea Război Mondial, în circa 500 de misiuni de luptă. A înregistrat alte 9 victorii aeriene în timpul Războiului Civil din Spania. 109, în total.

8. Maiorul Erich Hartmann (mascat de Hitler) – pilot Luftwaffe pe timp de zi. Poreclit „Bubi” de camarazi și „Diavolul Roșu” de sovietici, Hartmann este cel mai de succes pilot din istoria războiului aerian. Supranumit și „Cavalerul blond al Germaniei”, el a zburat în 1.404 misiuni de luptă și a participat la lupte aeriene în alte 825 de ocazii separate. Este creditat cu doborârea a 352 de avioane aliate, 345 sovietice și 7 americane. În timpul carierei sale, a fost nevoit să aterizeze forțat de 14 ori din cauza focului de pe aparatele inamice doborâte sau din cauza defecțiunilor tehnice. Niciodată din cauza tirului unui inamic care a scăpat nepedepsit. Se mândrea că nu a pierdut nici un camarad. A primit Crucea de Fier cu Diamante.

9. Maiorul Horst Ademeit – pilot de zi. Creditat cu 166 de avioane doborâte în circa 600 de misiuni (164 de victorii au fost repurtate pe Frontul de Est).

10. Maiorul Johannes Wiese – pilot de zi. Creditat cu 133 de avioane doborâte în 480 de misiuni. A avut și alte 75 de victorii, pentru care nu au existat dovezi. Piloții sovietici manifestau un respect deosebit pentru Wiese, numindu-l „Leul de la Kuban”.

11. Wachtmeister Fritz Petersen – comandant de antiaeriană. A primit Crucea de Fier pentru bravură extremă.

12. Maior Dr. Maximilian Otte – pilot de Stuka. A fost ucis la o lună după ceremonia din fotografie, în mai 1944, doborât de antiaeriana sovietică în timpul primei ofensive pe linia Iași-Chișinău. A îndeplinit în cariera sa 1179 de misiuni.

13. Capitanul Walter „Graf Punski” Krupinski – pilot de zi. Creditat cu 197 de avioane doborâte în 1100 de misiuni. Era numit de camarazi „Graf Punski” (Contele Punski) datorită originilor sale nobile prusace. A fost unul dintre primii piloți care au zburat pe un Messerschmitt Me 262 cu reacție în luptă, ca membru al escadronului JV 44 condus de Adolf Galland.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola