Polonia rămas ultimul sprijin pentru Republica Moldova?
În ultimii ani, Polonia și-a regăsit și forța economică și misiunea istorică de a rezista atât pretențiilor de hegemonie atât germane, cât și rusești. Acest lucru înseamnă inclusiv faptul că obiective politice istorice ale Varșoviei sunt din nou de actualitate. Polonezii au avut un cuvânt greu de spus în Moldova de-a lungul secolelor, impunând adese domni și intrând în alianțe matrimoniale cu marile familii boierești. Nu e așadar de mirare că Basarabia intrat în atenția conducerii naționalist-conservatoare de la Varșovia. Mai ales că România nu face mai nimic, deși ar avea toate motivele din lume. Să nu credeți că polonezii urmăresc să anexeze Moldova. Scopul lor, ca al tuturor statelor care vor să joace un rol pe scena internațională, este de a găsi aliați și parteneri de afaceri,
Polonia este aceea care a vîndut gaze Moldovei când Gazpromul a declanșat războiul. Iar acum, când situația devine critică pentru moldoveni, presa poloneză, nu cea românească, pretinde Uniunii Europene să declanșeze un război preventiv pentru apărarea Moldovei.
Presa poloneză cere un război preventiv împotriva Rusiei
„Józef Piłsudski a propus un război preventiv împotriva Germaniei în secolul al XX-lea pentru a evita un război mondial. E timpul pentru o soluție mai puțin drastică de apărare a Moldovei împotriva Rusiei, care folosește gazul ca armă împotriva ei. (…) Nu este sarcina husarilor, ci a avocații, trezorierilor și politicienilor Uniunii care au salvat odată Ucraina într-un mod similar” – scrie Wojciech Jakóbik, redactor-șef al BiznesAlert.pl.
Gazprom cere plata pentru gazul livrat Moldovei în noiembrie, scadent pe 22 noiembrie. Potrivit contractului, livrările urmează să fie suspendate în 48 de ore dacă datoriile nu sunt plătite. Între timp, vistieria Republicii Moldova este goală, deoarece Chișinăul a făcut aprovizionare de urgență cu gaze din afara Rusiei în perioada limitării livrărilor de către Gazprom. Această aprovizionare a fost făcută la un preț uriaș, nedezvăluit de la comercianți, dar și de la PGNiG polonez.”
Wojciech Jakóbik nu are nicio îndoială că Putin este cel care a declanșat această criză pentru a-și îndeplini obiectivele politice.
„Aceasta este o duplicare a modelului de utilizare a datoriilor unei țări pentru scopuri politice de către Kremlin prin compania Gazprom. Când o țară urmează politica Moscovei, își poate crește datoria și chiar se poate bucura de prețuri de aprovizionare complet desprinse de condițiile de pe bursa europeană. Așa a fost cazul Armeniei, Belarusului și Ucrainei pe vremea când urmau o politică externă pro-rusă. O întorsătura politică nedorită de Kremlin face ca datoriile să devină o problemă imediată, și acesta a fost cazul țărilor menționate și asta pățește și Moldova în 2021. Poziția Moldovei este subminată în plus de criza energetică, a cărei agravare a fost declanșată de Rusia, care a limitat furnizarea de gaze Europei. Rușii se vor strădui să politizeze aprovizionarea cu gaze a Moldovei, forțând concesii în ceea ce privește politica externă, nu cea comercială.” (…)
Precedente există. UE a ajutat Ucraina în 2019
„Este timpul pentru un atac preventiv al Europei asupra planurilor Kremlinului. Totuși, nu este vorba de folosirea tancurilor, ci de politică, drept și finanțe. Comisia Europeană ar trebui să se alăture discuțiilor legate de gaze dintre Moldovagaz-Gazprom, să furnizeze fondurile necesare pentru rambursarea imediată a datoriei Moldovei și să depună eforturi pentru încheierea unui nou acord în conformitate cu reglementările UE, precum și pentru implementarea celui de-al treilea pachet energetic în această ţară, limitând influenţa Kremlinului. Acțiuni similare în Ucraina în 2019 au evitat criza gazelor și au stabilizat situația până în prezent. Ajutorul acordat Moldovei va elimina un alt punct de destabilizare de pe harta Europei. Acest lucru va fi esențial în fața amenințării continue cu un atac militar asupra Ucrainei”.
Ați citit vreo pledoarie asemănătoare pentru cauza Moldovei în presa românească. Eu unul n-am avut ocazia. Văd, însă, zilnic tot felul de știri și analize halucinante despre o invazie a Rusiei în Ucraina. Dar nu e numai vine presei. Politica așa-zis fermă în legătură cu Rusia a nevolnicilor care conduc astăzi statul român se rezumă la a urma ca niște cățeluși directivele NATO și ale UE. Moldova au lăsat-o la mila Domnului.