Evenimentul Istoric > Articole online > Ceauşescu la 71 de ani. Oda care câştiga prima pagină în ziarul Secera şi ciocanul
Articole online

Ceauşescu la 71 de ani. Oda care câştiga prima pagină în ziarul Secera şi ciocanul

Cu toate că în certificatului de naştere, Nicolae Ceauşescu s-a născut la 23 ianuarie 1918, el prefera să-şi serbeze ziua de naştere la 26 ianuarie. Conform jurnaliştilor de la universuargesean.ro, „se pare că nu-i cădea deloc bine faptul că ziua lui de naştere era pusă în umbră de sărbătorirea Micii Uniri, pe 24, aşa că a decis să o mute 3 zile mai târziu.

Revenind la subiect, în ianuarie 1989, la ultima aniversare, oficiosul local din Argeş, „Secera şi ciocanul” i-a dedicat Geniului Carpaţilor două ediţii. Una înainte de 26 ianuarie, ziua de naştere a acestuia, iar pe cea de-a doua în numărul următor. Au fost tipărite numai pagini cu mesaje de felicitare venite de la conducătorii diverselor întreprinderi argeşene şi de la personalităţi locale.

Poeţii se întreceau pentru prima pagină

Ziua de naştere a lui Nicolae Ceauşescu activa muza poeţilor locali, care se întreceau între ei pentru a obţine dreptul publicării pe prima pagină. Atunci, în oficiosul „Secera şi ciocanul” s-a impus poetul Dan Rotaru.

„Eroul născut cu voinţă de Pace

Omagiu. Şi iată, e iar sărbătoare în ţară,

când versul se-adună frumos spre a cinsti,

în graiul etern al limbii române

pe-acel ce-i al păcii Erou şi va fi!

Când spun Ceauşescu, numesc o istorie,

o Epocă demnă, de zbor şi avânt.

Când spun Ceauşescu, aud veşnicia

cum curge asemeni luminii-n cuvânt”, a fost oda închinată de poetul Dan Rotaru mult iubitului conducător.

Cine este poetul Dan Rotaru?

Conform infopitesti.ro, poetul Dan Rotaru s-a născut la 18 ianuarie 1943, în comuna Slătioara-Salcia, județul Olt. Părinţii lui au fost Petre Rotaru, agricultor, și Sofia (n. Anghel). Dan Rotaru a terminat liceul în 1960, la Slatina, după care a urmat cursurile de la Școala Tehnică de Chimie din Copșa Mică (1960-l962). Este licențiat al Facultății de Filosofie a Universității din Iași. În 1968 s-a stabilit la Pitești ca redactor al revistei „Argeș” şi publicat, până în prezent 34 de cărți de versuri.

În 1971, când a fost primit în Uniunea Scriitorilor, avea recomandări de la Nichita Stănescu, Gheorghe Tomozei și Fănuș Neagu. Şi în 1973, la titularizare, pentru el au semnat recomandările Ștefan Augustin Doinaș, Marin Sorescu și Horia Zilieru.

foto: Secera şi ciocanul, oficiosul autorităţilor locale din judeţul Argeş

sursa: universulargesean.ro

Registration

Aici iti poti reseta parola