Singura clădire din București care mai păstrează secera și ciocanul
Oamenii voiau să uite cei 40 de ani de opresiune, iar simbolurile comunismului erau cele mai ușor de distrus.
Dar logo-ul care conține secera și ciocanul încă supraviețuiește nestingherit pe o clădire care a fost pentru mult timp simbolul României comuniste: „Casa Scânteii”, sediul central al presei scrise controlată de stat.
Principalul ziar (și, pentru mulți români, singurul ziar) din România comunistă – „Scânteia” – a fost scris, editat și tipărit în această clădire timp de aproape 4 decenii. Autoproclamat „o organizație a Comitetului Central al Partidului Comunist Român”, Scânteia a fost publicat sub deviza „Muncitori din toată lumea, uniți-vă!”
Demersurile asupra executării construcției
În 1948, regimul comunist nou instalat lua în considerare construirea unei tipografii de mari dimensiuni care să poată asigura tirajul ziarului său oficial, Scânteia. În vara anului 1949, arhitecții Horia Maicu, Nicolae Bădescu, Marcel Locar și Mircea Alifanti încep să proiecteze Casa Scânteii. Proiectele inițiale sunt respinse, fiind considerate „prea cosmopolite” și „prea occidentale” pentru acest demers. În schimb, după consultări cu „experții” de la Moscova, arhitecții adoptă un nou design care seamănă cu alte clădiri emblematice din blocul sovietic: Universitatea Lomonosov din Moscova, Hotelul Ucraina din Moscova sau Palatul Culturii din Varșovia.
Construcția propriu-zisă a avut loc între anii 1950-1955, o perioadă de criză economică, deoarece România era încă în curs de recuperare după cel de-al Doilea Război Mondial și se afla sub ocupație sovietică. Pentru a face loc Casei Scânteii, pistele de curse de cai au trebuit să fie distruse (cursele de cai erau o activitate populară în România interbelică).
Cel mai înalt volum al clădirii se ridică la 100 de metri înălțime și are 12 etaje, în timp ce volumele laterale au doar 4 etaje. Pe lângă secera și ciocanul, clădirea se „mândrește” și cu alte simboluri comuniste, ca de exemplu steaua comunistă.
Timp de câțiva ani, clădirea a rămas un simbol al Bucureștiului, fiind chiar reprezentată pe bancnota de 100 de lei:
Astăzi, Casa Scânteii a fost redenumită Casa Presei Libere și găzduiește o serie de companii media private.