Ce primește SUA în Ucraina pentru 100 de miliarde de dolari?
Deși a fost aplaudat în picioare pentru remarcile sale și Biden a semnat acum o lege a cheltuielilor care include 47 de miliarde de dolari în sprijin suplimentar, este necesar acum ca Congresul să explice poporului american cum sunt promovate interesele SUA prin cele aproape 100 de miliarde de dolari pe care le-a acordat Ucrainei până în prezent, la ce va fi folosit acest nou sprijin și cum vor ști dacă banii au fost cheltuiți cu înțelepciune, menționează raportul Insider.
În primul rând, să examinăm ce a primit Ucraina ca urmare a călătoriei lui Zelenski, și anume sistemul american de apărare aeriană Patriot, împreună cu peste 200.000 de cartușe de artilerie, rachete și tancuri.
În timp ce mulți din SUA și Ucraina au fost încântați de anunțul Patriot, este important să înțelegem ce poate și ce nu poate face acea baterie.
Acest lucru s-a întâmplat la scurt timp după ce Rusia a lansat a noua rundă de atacuri cu rachete strategice împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei de la mijlocul lunii octombrie, paralizând aproape jumătate din producția de energie electrică a țării.
Zelenski a pledat pentru apărare aeriană din partea Statelor Unite și a Occidentului aproape de la începutul războiului. În ultimele luni, însă, Occidentul a fost mai mult decât generos, furnizând un număr mare de sisteme moderne de apărare aeriană. Întrebarea este: reprezintă adăugarea acestei baterii Patriot un factor care poate schimba cursul războiului pe frontul din Ucraina? Răspunsul scurt și sincer: nu.
Sistemul Patriot pe câmpul de luptă din Ucraina
O baterie Patriot funcționează în mod normal ca parte a unui sistem de apărare integrat care poate include numeroase sisteme americane și NATO. O baterie necesită un personal de 90 de persoane, care va avea nevoie, de obicei, de 90 de zile de pregătire înainte de a putea intra în funcțiune. Cu toate acestea, o singură baterie poate apăra, în general, o singură țintă punctuală.
Este posibil ca o baterie să apere o mare parte din, să zicem, capitala Kiev, dar chiar și așa, nu întregul oraș. Așa cum a fost expus în 2019, când sistemul Patriot operat de Arabia Saudită nu a reușit să oprească un atac aerian complex din partea Iranului, sistemul nu este infailibil nici măcar atunci când este operațional.
Realitatea este că, peste un număr de luni, un singur Patriot va intra în funcțiune într-o locație selectată din Ucraina – dar, în rest, nu va schimba nicio dinamică a capacităților antirachetă ucrainene existente de la nivelul actual de protecție.
În al doilea rând, din moment ce Biden a semnat acel proiect de lege care include 47 de miliarde de dolari în sprijin suplimentar, o examinare a destinației acestor bani arată că doar aproximativ 14 miliarde de dolari vor merge către noi arme suplimentare.
Într-o serie de interviuri recente în ziarele The Economist și Guardian, liderii militari și politici de vârf ai Ucrainei au specificat cerințele lor minime în materie de armament necesare pentru a avea o șansă realistă de a trece la ofensivă în 2023.
Generalul Valery Zaluzhny, comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că are nevoie de cel puțin 1.500 de vehicule blindate moderne (inclusiv 300 de tancuri și 500 de piese de artilerie). În timpul discursului de la Washington, Zelenski a adăugat: „Vă asigur că soldații ucraineni pot opera singuri perfect tancurile și avioanele americane”.
Faptul că Zelenski a plecat de la Washington, iar Biden a rămas tăcut cu privire la trimiterea a mai mult de o baterie Patriot și niciun tanc, transportor blindat de trupe sau sute de piese de artilerie noi este grăitor.
O analiză a ceea ce fac Statele Unite și NATO – și a ceea ce nu fac – arată clar că obiectivul principal este, într-adevăr, să evite orice confruntare directă cu Rusia, care ar putea prea ușor să degenereze într-un conflict nuclear.
Ce se întâmplă cu Ucraina în viitor?
Cu toate acestea, rămâne o altă întrebare nerezolvată: care este starea finală pe care America intenționează să o aibă în acest conflict și care este strategia Congresului în ceea ce privește sprijinul viitor?
Incluzând acest pachet de ajutor cel mai recent, SUA a cheltuit peste 100 de miliarde de dolari pentru războiul din Ucraina, ceea ce reprezintă cu 16 miliarde de dolari mai mult decât întregul buget militar rusesc pentru 2023. Congresul este dator față de poporul american să explice cum cheltuirea unei sume atât de mari de bani pentru un aliat care nu este parte a unui tratat asigură o securitate națională în valoare de 100 de miliarde de dolari.
Ce se așteaptă Congresul ca acești bani să producă (cu alte cuvinte, care este rezultatul așteptat sau sperat)? Cum vom ști dacă acești bani sunt o investiție bună – și ce va face Congresul în 2023?
Acestea nu sunt întrebări minore, deoarece, după cum am văzut în urma a două decenii de implicare dezastruoasă în războiul din Afganistan – unde am risipit aproape 2 trilioane de dolari – Congresul se poate lăsa adesea dus de emoția unei situații. Miza este prea mare pentru a repeta această greșeală cu sprijinul pentru Ucraina.
Înainte de a mai aloca încă un dolar în 2023, Congresul ar trebui să explice poporului american modul în care acești bani promovează interesele naționale vitale ale SUA.