Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Ce presiuni au exercitat SUA asupra Argentinei pentru a declara război împotriva Axei?
Articole online

Ce presiuni au exercitat SUA asupra Argentinei pentru a declara război împotriva Axei?

Ce presiuni au exercitat SUA asupra Argentinei pentru a declara război împotriva Axei?

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Argentina se numără printre susținătorii sud-americani ai Axei. Deși nu făcea parte din Axă, Argentina a sprijinit regimurile naționaliste datorită legăturilor sale istorice cu aceste țări, în special cu Germania. Pe măsură ce războiul avansa, Argentina a fost martoră la ascensiunea și decăderea fascismului în Europa, oferindu-i un impuls în viitoarea sa decizie. Să rămână simpatizantă față de Axă și să riște mânia Aliaților după ce aceștia vor termina cu Germania și Japonia, sau să sprijine Aliații în invazia vechiului lor prieten. Această alegere a fost făcută în 1945.

Presiunea din partea SUA

Statele Unite au încercat întotdeauna să controleze America de Sud și regimurile lor. Acest lucru s-a văzut din plin în timpul Războiului Rece prin Operațiunea Condor, începând cu 1968, care a avut ca scop îndepărtarea influenței sovietice de pe continent. Chiar și înainte de „spaima roșie”, SUA încă mai căutau să își influențeze „vecinii”, lucru care s-a observat clar în cazul Argentinei la acea vreme.

De la începutul conflictului mondial, Argentina a fost percepută de Statele Unite ca o amenințare, întrucât țara manifesta o înclinare mai pronunțată către Axă decât către Aliați. Convingerea americanilor a fost întărită și mai mult de anglofobia argentiniană, o trăsătură istorică a țării. După atacul de la Pearl Harbour, aceste sentimente au devenit și mai evidente. Pentru a stabili o „rezistență la nivel continental”, SUA au cerut ca toate națiunile din America de Sud să se alăture Aliaților, o propunere pe care Argentina a refuzat-o.

Acest lucru a dus la un embargo și o blocadă americană asupra țării în 1941. După acest embargo, situația politică din Argentina a continuat să devină instabilă. Facțiuni pro-Axă și pro-Aliați s-au luptat pentru putere în cadrul guvernului. Revoluția din 1943 a dus la preluarea puterii de către un guvern pro-neutralitate, favorabil Axei, ceea ce a consolidat poziția Argentinei ca singura țară neutră din America Latină, indiferent de presiunea exercitată de SUA de a susține în mod deschis Aliații.

Eliberarea Parisului din 1944

Capitala Franței, Paris, a fost eliberată oficial la 25 august 1944. Mulți cetățeni argentinieni pro-aliați au ieșit în stradă pentru a sărbători în sprijinul poporului francez proaspăt eliberat. Această situație a exercitat o presiune semnificativă asupra guvernului argentinian, iar la începutul anului 1945, odată cu retragerea în masă a trupelor germane, liderul țării se confrunta cu o singură opțiune realistă.

La 27 martie 1945, Argentina a declarat război Axei, punând capăt doctrinei sale de „neutralitate în favoarea Axei”. Chiar dacă țara se afla în război cu Axa, guvernul a continuat să manifeste un sprijin minim față de Aliați, deși, pe tot parcursul războiului, aproximativ 4.000 de argentinieni au ajuns să servească în forțele armate britanice.

După cel de-al Doilea Război Mondial, guvernul argentinian, aflat sub controlul președintelui pro-nazist Juan Perón, a permis intrarea în Argentina a numeroși criminali de război germani. Ceea ce putem spune cu certitudine este că Argentina a fost casa unora dintre cei mai mari criminali din istoria lumii. Aceștia, cu ajutorul lui Perón, au reușit să scape de mâna justiției.

Registration

Aici iti poti reseta parola