Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cazul lui Otto Warmbier: Studentul american torturat de Coreea de Nord
Articole online

Cazul lui Otto Warmbier: Studentul american torturat de Coreea de Nord

Capturat de Coreea de Nord

O relatare despre Otto era că se manifestă violent, urlă, stă cu brațele curbate și cu ochii bulbucați. De asemenea, s-a spus că nu avea păr în cap, purta scutece și avea un tub de alimentare în nas când familia a venit să îl aducă acasă. Dinții lui erau toți strâmbi, iar tânărul nu mai putea auzi, vedea sau vorbi. Înainte să-l vadă, în timp ce părinții și frații săi urcau treptele avionului, au spus că au auzit sunete inumane.

Otto, un student curios și ambițios a plecat în Coreea de Nord într-o călătorie de grup în decembrie 2015, dar a fost reținut să se întoarcă acasă, acuzat că a furat un afiș politic dintr-o zonă restricționată a hotelului său. Săptămâni mai târziu, Coreea de Nord a lansat un videoclip cu Otto în care a declarat că a furat afișul și că își cere certare. La procesul său, a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică.

Când și-a finalizat sentința, a fost adus în Statele Unite pe 13 iunie 2017, murind la câteva zile mai târziu într-un spital, la vârsta de 22 de ani. În lunile în care a fost captiv, părinții săi au încercat să nu iasă prea mult public pentru a nu înrăutăți situația, cu toate că simțeau nevoia de a afla informații despre fiul lor. În momentul în care a decedat, părinții au dat în judecată Republica Populară Democrată din Coreea.

În procesul intentat în aprilie 2018, avocații au susținut că Otto a fost capturat din motive politice, ca mijloc de a încerca să constrângă guvernul Statelor Unite să acționeze la cererea Coreei de Nord.

Chiar dacă oficialii nord-coreeni au încercat să-l folosească pe Otto ca instrument de negociere, dosarele medicale au arătat că a suferit leziuni cerebrale încă din aprilie 2016. Documentele prezentate instanței susțin că Otto a suferit pierderea țesutului cerebral din cauza ueni leziuni hipoxico-ischemice cauzată de încetarea sau reducerea severă a fluxului de sânge spre creier.

Cauzele unei astfel de leziuni cerebrale pot fi stopul cardiac sau strangularea, otrăvirea cu monoxid de carbon. După cum menționează documentul instanței, doar Coreea de Nord știe cu exactitate ce tortură și maltratare a suferit Otto.

Daune de 500 milioane de dolari

Procesul lui Otto susține că Coreea de Nord este cunoscută pentru că a provocat tot felul de torturi, inclusiv multe care nu lasă cicatrici vizibile. În timp ce Otto avea o cicatrice mare, inexplicabilă pe picior, iar dinții îi erau în mod evident strâmbați, s-a dovedit că aceștia nu i-au lăsat posibilitatea lui Otto de a prezenta ce i se întâmplă.

Familia a dat în judecată națiunea pentru daune, moarte, supraviețuire ilegală, provocare de suferință emoțională, agresiune. În decembrie 2018, un judecător federal a acordat familiei 500 de milioane de dolari în daune compensatorii, însă este puțin probabil ca această sumă să fie plătită de Coreea de Nord.

Registration

Aici iti poti reseta parola