Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Amenințarea Războiului Rece: Cum “au furat” Statele Unite tehnologia germanilor
Articole online

Amenințarea Războiului Rece: Cum “au furat” Statele Unite tehnologia germanilor

Șocul tehnologic

Ideea supremației militare și tehnologice germane a fost larg răspândită în Statele Unite înainte și în timpul războiului. În momentul în care Statele Unite s-au decis să preia cât mai mult din tehnologia germană, britanicii și francezii au sărit în ajutorul lor. Tot ceea ce reușise Germania însemna că mai mulți oameni de știință, ingineri, oameni de afaceri și ofițeri militari erau adevărata valoare a țării.

Statele Unite au descoperit că programele de rachete germane erau într-adevăr destul de avansate, motiv pentru care au decis să învețe lucruri din industria germană. Industria chimică germană, foarte avansată pentru acea vreme, avea o oarecare valoare pentru Statele Unite, deoarece germanii investiseră în dezvoltarea tehnologiei de ulei sintetic și cauciuc.

Însă, mulți americani au fost dezamăgiți de ceea ce au descoperit în Germania. Instrumentele de mașini, procedura liniei de asamblare și domeniile similare în care inginerii americani se așteptau să găsească adevărate progrese, s-au dovedit a nu fi fructificate.

Natura nocivă, antisemită a regimului german a alungat mulți oameni de știință și ingineri, inclusiv un număr mare de evrei care s-au instalat în Marea Britanie și Statele Unite. Pentru mulți ingineri și oameni de știință germani a fost dificil să rămână la curent cu inovațiile străine, deoarece nu erau invitați la conferințe și erau adesea evitați de potențialii colaboratori.

Mai multe lecții pentru Statele Unite

Încercarea de a atrage ingineri din Germania după cel de-al Doilea Război Mondial a oferit câteva lecții pentru Statele Unite. În primul rând, însușirea tehnologiei străine este mai dificilă decât pare. În al doilea rând, știința este fundamental internațională, oamenii de știință și inginerii beneficiind de cunoștințele și experiențele colegilor lor. Nu există o singură strategie națională pentru o inovație tehnologică de succes. Americanii ar fi trebuit să țină cont de acest lucru în momentul în care au dezvoltat cercetarea, universitățile fiind deschise pentru studenții străini.

Moștenirea efortului de a prelua din tehnologia nazistă a reprezentat o încredere în supremația tehnologică americană. Acest lucru a dus, în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial, la un sistem de control al exporturilor, conceput pentru a împiedica ca cele mai avansate inovații americane să cadă în mâinile Uniunii Sovietice. Această percepție a supremației tehnologice americane caracterizează și astăzi politica tehnologică a Statelor Unite.

Registration

Aici iti poti reseta parola