Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Câteva femei au leşinat şi cele îngreunate timpuriu au născut. Primele texte tipărite într-un periodic de limbă română despre parașută
Articole online

Câteva femei au leşinat şi cele îngreunate timpuriu au născut. Primele texte tipărite într-un periodic de limbă română despre parașută

Serialul va fi reluat după o lună, continuând cu prezentarea proprietăţilor aerului, posibilitatea rarefierii lui cu maşina Pnevmatică (în forma tulumbei) cu care se poate scoate tot aerul dintr-un „clopot de steclă”, operaţie ce se „numesce a face dişert”.

Trece apoi la explicarea pe larg a bazelor pe care se întemeiază înălţarea maşinilor numite „Globuri sau Baloane Aerostatice”.

Prezintă istoricul lor, începând cu fraţii Montgolfier şi „D. Şart”, arătând apoi că „Pilatr de Razie şi marchizul d’Arlan … sumeţi aeroplutitori”, care „în o gondolă (caic) de Glob aninată … sau suit în aer peste 5000 de stânjeni”, operaţie care „au pătruns pe privitori de teamă şi uimire, … atunci câteva femei au leşinat şi cele îngreunate timpuriu au născut”.

„Madama Garnerin”

Şi tot în acelaşi an, 1832, Albina Românească redă o ştire despre ascensiunea efectuată cu balonul aerostatic la Varşovia de către „madama Garnerin”, care „după ce au agiuns la însămnata înălţime au părăsit Balonul şi sau coborât cu cortul feritor de cădere, care i sar fi nemerit, deacă n -ar fi dat peste un plop, de unde zmintindusă unealta au căzut pe pământ şi sau rupt un Braţi”.

Primele informaţii tipărite despre lansarea în Ţara Românească a unui balon le găsim în anul 1834, când în Curierul Românesc apare următorul anunţ:

Artistul fizic Iosif şi compania vor alerga în viteză pe aleia Colentina şi vor înălţa apoi în aer un balon, împreună cu un joc de artijiţii.

 Anunţul, foarte laconic, nu a fost urmat de alte ştiri mai explicite.

Cu apropape cinci luni mai târziu, la Iaşi, cu ocazia întronării domnitorului Mihail Sturdza, în ziua de 26 august 1834, „… s-a slobozit un mare glob aerostaticesc din carile, după ce s-a ridicat la oare care înălţime, s-au împrăştiat foi cu versuri festive”

 

Sursa: Ioan Vasile Buiu, 1873: Primele ascensiuni  aerostatice, cu om la bord, în București

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola