Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Dronele ucrainene devin din ce în ce mai ineficiente pe măsură ce Rusia își intensifică războiul electronic și apărarea aeriană
Articole online

Dronele ucrainene devin din ce în ce mai ineficiente pe măsură ce Rusia își intensifică războiul electronic și apărarea aeriană

drone

În primele zile ale războiului din Ucraina, dronele au apărut ca o sursă neașteptată de victorie împotriva forțelor rusești

Forța aeriană a dronelor ucrainene, de la mici drone de consum folosite de obicei pentru supraveghere până la celebrele drone Bayraktar TB2 de concepție turcească, au fost creditate cu distrugerea tancurilor și blindatelor lui Putin.

Dar se pare că Rusia a învățat din umilința provocată de drone în primele luni ale invaziei. Experții au declarat pentru Insider că armele minune ale dronelor devin din ce în ce mai ineficiente, deoarece Rusia și-a îmbunătățit sistemele de apărare și doboară și bruiază multe dintre dronele ucrainene.

„Ceea ce se întâmplă acum este că războiul electronic și apărarea aeriană a Rusiei au devenit mai bine organizate și mai bine puse în teren în comparație cu primele luni ale războiului”, a declarat Samuel Bendett, analist și expert în sisteme militare robotizate și fără pilot, la Center for Naval Analysis.

De asemenea, ele folosesc diverse arme, precum mitraliere și sisteme de apărare aeriană, cum ar fi sistemul de rachete Tor, pentru a doborî dronele.

Imagini recente ale Ministerului rus al Apărării au arătat un sistem de război electronic Krasukha-S4 în acțiune, doborând o dronă ucraineană.

Potrivit lui Mark Cancian, analist la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, Ucraina a reușit anterior să folosească dronele atât de eficient deoarece Rusia nu și-a organizat sistemele de apărare.

„Dronele au putut să joace un astfel de rol deoarece rușii au fost lenți în a pune la punct un sistem de apărare aeriană. Au fost lenți în a stabili operațiunea de arme combinate (blindate, infanterie, artilerie, recunoaștere, geniști, apărare aeriană) pe care doctrina lor o cerea”, a spus el.

Rusia și-a organizat și poziționat mai bine apărarea aeriană terestră în regiunea Donbas, unde s-a schimbat accentul războiului

Forțele ucrainene își limitează acum utilizarea dronelor, deoarece trupele rusești le zădărnicesc mai ușor, iar pierderea dronelor poate fi costisitoare.

În timp ce dronele de unică folosință, cum ar fi Switchblade și Phoenix Ghost, costă câteva mii de dolari fiecare, dronele TB2 pot costa undeva între 1 și 2 milioane de dolari fiecare.

Ucraina a primit aproximativ 50 de drone TB2 de la compania turcă de armament Baykar de la începutul invaziei rusești.

Eficiente fără milă în primele zile ale războiului, dronele TB2 au început să fie doborâte de Rusia, iar armata ucraineană reduce utilizarea lor.

Recent au apărut informații potrivit cărora SUA intenționează să vândă Ucrainei drone armate General Atomics MQ-1C Gray Eagle, fabricate în SUA, care au capacități mai mari decât TB2-urile.

Cu toate acestea, doi piloți anonimi ai Forțelor Aeriene ucrainene au declarat pentru The War Zone că nu pledează pentru drone din cauza prețului ridicat de 10 milioane de dolari fiecare, deoarece este posibil ca acestea să fie doborâte la prima misiune.

Forțele ucrainene au solicitat avioane de luptă moderne de la aliații săi occidentali

În timp ce dronele ucrainene devin mai puțin eficiente în această nouă fază a războiului, Rusia folosește mai mult dronele sale, în special pentru misiuni de informații, supraveghere și recunoaștere, a declarat expertul CNA Bendett.

Ucrainenii nu dispun de armamentul necesar pentru a le doborî, iar un soldat a declarat pentru The Sunday Times: „Noi nu putem vedea dronele rusești, dar ele ne pot vedea pe noi. Singurul lucru pe care îl putem face este să ne ascundem”.

Registration

Aici iti poti reseta parola