Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Turcia a arestat „agenți operativi” ai Gardienilor Revoluției din Iran care plănuiau să asasineze cetățeni israelieni
Caleidoscop

Turcia a arestat „agenți operativi” ai Gardienilor Revoluției din Iran care plănuiau să asasineze cetățeni israelieni

iran

Turcia a arestat „agenți operativi” ai Gardienilor Revoluției din Iran care plănuiau să asasineze cetățeni israelieni

Ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, avertizează cetățenii israelieni cu privire la riscurile la care se supun dacă se află pe teritoriul Turciei, mai ales în Istanbul. Potrivit acestuia, Iranul a trimis mai mulți agenți operativi care vizează răpirea sau uciderea cetățenilor israelieni aflați în afara granițelor țării. 

„Facem apel la israelieni să nu zboare la Istanbul și, dacă nu aveți un motiv bine întemeiat, nu zburați deloc în Turcia. Dacă vă aflați deja la Istanbul, întoarceți-vă în Israel cât mai repede posibil”, a spus Yair Lapid într-o declarație televizată.

Apelul a fost lansat pe data de 30 mai, după ce existau motive serioase de îngrijorare cu privire la acțiunile Iranului, care a promis că se va răzbuna pe statul israelian, pe care îl acuză de asasinarea colonelului Hassan Sayyad Khodai, important membru în gardienii Revoluției. Acesta a fost împușcat în mașină de doi indivizi pe motocicletă.

„Doresc, de aici, să le transmit un mesaj și iranienilor. Oricine face rău israelienilor nu va scăpa. Brațul lung al Israelului îi va ajunge, indiferent unde se află.”

Potrivit ministrului de externe, „eforturile imense” ale forțelor israeliene de securitate au salvat numeroase vieți în ultimele săptămâni, și a mulțumit guvernului turc pentru contribuția sa.

„Aceste amenințări teroriste sunt îndreptate împotriva certățenilor israelieni aflați în vacanță. Ei selectează cetățeni israelieni într-o manieră aleatoare, dar intenționată, cu scopul de a-i răpi sau ucide”, a mai spus Lapid.

Israelul nu a confirmat, dar nici nu a infirmat responsabilitatea, în acord cu politica sa standard privind acuzațiile de asasinat. Israelul l-a acuzat pe Khodai că a pus la cale atacuri împotriva cetățenilor săi în mai multe părți ale lumii.

Turcia este o destinație turistică importantă pentrui israelieni, cele două țări strângând relațiile după o perioadă încordată de mai mult de un deceniu.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola