Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Caravaggio: Un asasin în arhivele poliției
Articole online

Caravaggio: Un asasin în arhivele poliției

Genialul artist, care a dus la perfecțiune tehnica clar-obscurului inventată de Leonardo da Vinci, fuge de autorități, ajungând până în Malta. Este perioada din viața sa în care va realiza cele mai mari capodopere.

Caravaggio era cunoscut ca băiat rău și violent: participa adeseori la altercații fizice, convins că stăpânii cu bani care îi comandau lucrări îl vor scoate de fiecare dată din necaz.

În general, aceștia o făceau. În caz contrar, artistul se dădea la fund, fugind sau ascunzându-se până trecea furtuna.

Aceste aventuri fac parte din legenda sa. Cum să desparți mitul de adevăr, când nici măcar nu se știe cum a murit: unii biografi susțin că a decedat de sifilis, alții de malarie, alții de bruceloză, sau otrăvit, sau de septicemie.

Documente făcute publice de Vatican în 2002 susțin că de fapt ar fi fost înjunghiat ca răzbunare, după ce Caravaggio, homosexual, l-ar fi ucis pe un rival în amor, în urma unei tentative eșuate de castrare.

Arhivele restaurate

Arhivele de stat de la Roma conțin o multitudine de documente care descriu o parte din încurcăturile cu legea avute de Caravaggio, însă până de curând ele erau greu de consultat, dat fiind că acidul din cerneală aproape distrusese pergamentele.

În urma unui apel disperat al ziarului italian Il Sole-24 Ore, a putut fi găsit un grup de sponsori care au donat fondurile necesare restaurării miilor de registre de poliție, de decizii de judecată și de mărturii, astfel încât viața lui Caravaggio să poată fi curățată măcar parțial de legendă.

După ce au fost restaurate, paginile au fost expuse în 2016 la Sant’Ivo alla Sapienza, o biserică ce adăpostește arhivele statului dar și opere de artă inclusiv portretul Papei Paul V de Caravaggio, pentru prima dată după o sută de ani.

Viață de golan

Scrise într-un amestec de latină și romanică, documentele sunt adunate în zece volume cu 1500 de pagini de pergament.

Iată câteva fapte care se află cuprinse aici:

– 4 mai 1598: Arestat la orele 2-3 a.m. lângă Piața Navonna pentru că avea asupra sa o sabie fără a deține permis.

– 19 noiembrie 1600: Judecat pentru că a bătut un bărbat cu o bâtă și i-a sfâșiat capa cu o sabie la orele 3 a.m. pe Via della Scrofa.

– 2 octombrie 1601: Un bărbat îl acuză pe Caravaggio și pe prietenii lui că l-au insultat și l-au atacat cu o sabie lângă Piața Câmpul lui Marte.

– 24 aprilie 1604: Un ospătar se plânge că a fost atacat, după ce l-a servit pe Caravaggio cu o porție de anghinare într-un han de pe Via Maddalena.

– 19 octombrie 1604: Arestat pentru că a aruncat cu pietre în polițiști lângă Via dei Greci și Via del Babuino.

– 28 mai 1605: Arestat că a purtat o sabie și un pumnal fără permis pe Via del Corso.

– 29 iulie 1605: Notarul Vaticanului îl acuză pe Caravaggio că lovit pe la spate cu o armă.

– 28 mai 1605: Caravaggio ucide un bărbat într-un duel în zona Câmpului lui Marte.

Multe dintre documente sunt delicioase pentru amestecul de parfum de epocă și conținutul profan.

O oală în capul hangiului

Iată de pildă cum descrie Pietro Antonio de Fosacchia, chelnerul de la han, incidentul cu Caravaggio:

„În jurul orei 17, acuzatul, împreună cu alte două persoane, lua masa la restaurantul lui Moor din La Maddalena, unde lucrez ca ospătar. Le-am adus opt bucăți de anghinare gătite, patru coapte în unt și patru prăjite în ulei. Acuzatul m-a întrebat care erau cele coapte în unt și care erau cele prăjite în ulei, iar eu i-am spus să le miroasă, lucru care i-ar fi permis cu ușurință să facă diferența.

El s-a înfuriat și fără să zică nimic altceva și apucând o oală de lut m-a pocnit în cap, în dreptul mustății, rănindu-mă ușor. Apoi s-a ridicat, a apucat sabia prietenului său care se afla pe masă, încercând probabil să mă lovească, dar eu am fugit și am venit aici la secția de poliție pentru a depune plângere…”

Registration

Aici iti poti reseta parola