Evenimentul Istoric > Articole online > Spania a blocat vânzarea cu 1500 de euro a unui tablou ce i-ar putea aparține lui Caravaggio
Articole online

Spania a blocat vânzarea cu 1500 de euro a unui tablou ce i-ar putea aparține lui Caravaggio

Guvernul spaniol a blocat joi vânzarea la licitație a unui tablou care i-ar putea aparține lui Caravaggio, maestrul italian al clar-obscurului.

Lucrarea „Ecce Homo, estimată la doar 1.500 de euro și considerată ca fiind opera unui pictor din școala lui Jose de Ribera, a fost declarată „inexportabilă” și nu va putea ieși din Spania, ca „măsură de precauție”, au declarat pentru AFP surse guvernamentale.

Decizia a fost luată pe baza unui raport al muzeului Prado, care evocă „dovezi documentate și stilistice suficiente” pentru a lua foarte serios în considerare că opera ar putea aparține în realitate lui Michelangelor Merisi da Caravaggio.

Contactată de AFP, casa de licitații Ansorena a confirmat retragerea de la vânzare a tabloului. Dată fiind „rapiditatea evenimentelor”, va trebui acum procedat la un studiu tehnic și științific „aprofundat” pentru a determina „în cursul unei dezbateri academice, dacă atribuirea lui Caravaggio este cu adevărat posibilă”, au mai subliniat sursele guvernamentale.

„Vom vedea dacă este un Caravaggio”, a confirmat, cu ocazia unei vizite la un târg de artă contemporană de la Madrid, ministrul spaniol al Culturii, Jose Manuel Rodriguez Uribes.

Specialistă în Caravaggio, Maria Cristina Terzaghi, profesoară de istorie a artei moderne la Universitatea din Roma, a afirmat că ar putea fi într-adevăr o operă a maestrului italian (1571-1510). „El este”, a declarat ea pentru ziarul La Repubblica. „Mantia de purpură cu care este îmbrăcat Hristos are aceeași nuanță ca roșul Salomeei (cu capul Sfântului Ioan) de la Prado, din Madrid” al lui Caravaggio. „Această operă prezintă o legătură profundă cu picturile realiste” ale maestrului „de la începutul perioadei napolitane.”

Pilat din Pont, aflat în prim plan, amintește de altfel de martiriul Sfântului Petru din „Madonna Rozariului”, aflat la Kunsthistoriches de la Viena.

După cum amintește cotidianul italian, Caravaggio a pictat la Roma un „Ecce Homo” la comanda cardinalului Massimo Massimi.

Un tablou pe aceeași temă, a cărui descriere corespunde lucrării a cărei vânzare a fost blocată, este menționat în documente, în 1631, ca aflându-se în colecția lui Juan de Lezcano, ambasadorul Spaniei la Sfântul Scaun, și se găsea în 1637 la Napoli, în colecția lui Garcia de Avellaneda y Haro, conte de Castrillo și vicerege al Neapolelui.

„Salomeea”, care face parte din bunurile regale din 1666 și poate fi admirată la Prado, aparține de asemenea colecției viceregelui.

Este posibil așadat ca cele două tablouri să fi părăsit Italia pentru a ajunge în Spania odată cu proprietarul lor, în 1659.

Registration

Aici iti poti reseta parola