Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Campania de bombardament a germanilor la Leningrad
Articole online

Campania de bombardament a germanilor la Leningrad

Leningrad

19 septembrie 1941: Germanii bombardează Leningrad

Armatele lui Hitler se aflau pe teritoriul sovietic încă din iunie. O încercare a germanilor de a cuceri Leningradul în august printr-o invazie masivă de panzere a eșuat. Hitler dorea să decimeze orașul și să îl predea unui aliat, Finlanda, care ataca Rusia dinspre nord. Dar Leningradul a creat o apărare antitanc suficientă pentru a-i ține pe germani la distanță – și astfel a fost organizat un asediu. Forțele germane au înconjurat orașul în încercarea de a-l izola de restul Rusiei. (În cele din urmă, Finlanda s-a oprit în fața unei invazii a Leningradului, mulțumindu-se doar să recupereze teritoriul pe care îl pierduse în urma invaziei sovietice din 1939).

Oprirea atacului terestru german și retragerea diviziilor de panzere pentru a fi folosite în altă parte nu a împiedicat Luftwaffe să continue să atace orașul. („Fuhrerul a decis ca Sankt Petersburg să fie șters de pe fața pământului”, le-a declarat Hitler generalilor săi). Atacul aerian de pe 19 a fost deosebit de brutal; mulți dintre cei uciși se recuperau deja din rănile de luptă în spitale, care au fost lovite de bombele germane.

Asediul Leningradului va dura în total 872 de zile și se va dovedi devastator pentru populație. Peste 650.000 de cetățeni din Leningrad au murit numai în 1942, din cauza foametei, a expunerii, a bolilor și a bombardamentelor de artilerie de pe pozițiile germane din afara orașului. Singura rută prin care aprovizionarea putea intra în oraș era prin Lacul Ladoga, ceea ce presupunea ca săniile să treacă gheața în timpul iernii. Dar resursele care au reușit să treacă au fost suficiente doar pentru a prelungi suferința locuitorilor. Chiar și povești despre canibalism au început să se scurgă din oraș. Forțele sovietice au reușit în cele din urmă să rupă asediul în ianuarie 1944, împingându-i pe germani la 80 de kilometri de oraș.

Printre cei prinși în oraș se număra și Dimitri Șostakovici, care a scris Simfonia a șaptea în timpul asediului. În cele din urmă a fost evacuat și și-a putut interpreta capodopera la Moscova. Premiera americană a piesei a permis strângerea de fonduri pentru ajutorarea rușilor disperați.

Registration

Aici iti poti reseta parola