Evenimentul Istoric > Articole online > Ce se află în spatele simpatiei germanilor din est pentru Rusia?
Articole online

Ce se află în spatele simpatiei germanilor din est pentru Rusia?

Timp de decenii, mulți nemți din fosta Germanie de Est s-au simțit mai apropiați de Rusia decât de compatrioții lor occidentali. Dar opoziția față de războiul Rusiei împotriva Ucrainei depășește acum nemulțumirile istorice legate de Occident. Dar ne vom ocupa doar de cele care țin de legăturile dinainte de 1989.

Există motive istorice pentru care germanii estici în vârstă de peste 50 de ani ar putea avea o anumită simpatie pentru Rusia. Ei trăiau într-o țară comunistă care a forțat prietenia cu cea mai mare țară din Uniunea Sovietică: rusă era predată la școală și cultura rusă a fost cel puțin la fel de prezentă în Est precum cultura americană a fost prezentă în Germania de Vest. „Germanii mai în vârstă din estul pe care îi cunosc vorbesc despre experiențele istorice comune pe care le-au avut și despre sovieticii pe care i-au întâlnit, ceea ce pentru germanii din vest a fost practic exclus”, a explicat Stefan Garsztecki, profesor de politică la Universitatea Chemnitz, din estul Germaniei, pentru DW. „Și cred că într-o anumită măsură asta a fost transmis în memoria familiei”.

Garsztecki crede, de asemenea, că acest sentiment de experiență comună a continuat în anii 1990, când atât Rusia, cât și estul Germaniei s-au luptat să facă față libertăților lor post-comuniste. „Transformarea a fost foarte haotică în Rusia, oamenii au simțit că nu există reguli și mulți est-germani au avut o experiență similară”, a spus el. „Nimeni din estul Germaniei nu vrea RDG înapoi, toate sondajele arată asta, dar a existat un sentiment puternic că discursul, tiparul, modelele erau toate impuse de Germania de Vest și o mulțime de oameni mai în vârstă și-au pierdut brusc. statut social.” Acel sentiment de nemulțumire, de a nu fi tratat ca un partener egal de către puterile occidentale, a fost puternic și în Rusia în anii 1990, susține el.

Kissinger vs. Soros. De ce s-au contrazis pe invazia Rusiei în Ucraina

Legături economice cu Rusia

Mai puțin emoționale sunt legăturile economice care leagă în continuare estul Germaniei mai mult de Rusia decât de Occident. La treizeci și doi de ani de la reunificare, încă nu există corporații germane listate la DAX cu sediul în estul Germaniei, dar există și operațiuni economice majore care depind de comerțul rusesc, cum ar fi conducta Nord Stream de pe coasta Baltică și rafinăria de petrol PCK din Schwedt, aflată la graniţa poloneză.

Zonele din jurul ambelor ar fi desigur afectate masiv de embargoul asupra combustibililor fosili asupra Rusiei, pe care mulți europeni îl cer acum. Acest lucru a declanșat un anumit déjà vu pentru estul germanilor. Există un sentiment de frustrare: „Am suferit din punct de vedere economic în timpul transformării din anii 1990, iar acum trebuie să suferim din nou”, a spus Garsztecki.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola