Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Calul Troian al lui Putin în NATO. Ucraina acuză o mare țară europeană
Articole online

Calul Troian al lui Putin în NATO. Ucraina acuză o mare țară europeană

Kievul a înțeles bine jocul lui Putin și cât de eficace este arma gazului. Tocmai de aceea, Ucraina a cerut deschis Germaniei să nu facă „compromisuri putrede” cu Kremlinul, după ce cancelarul Olaf Scholz a făcut aluzie la concesii în fața lui Vladimir Putin.

 

Germania e gata să-i ofere Ucraina pe tavă lui Putin?

Andriy Melnyk, ambasadorul Ucrainei la Berlin, a cerut guvernului german să obțină „rezultate concrete” în discuțiile sale diplomatice cu Rusia și a susținut că Germania „nu trebuie să facă nicio concesie” când vine vorba de posibilitatea Kievului de a adera într-o zi la NATO. „Ucrainenii se așteaptă ca după vizita inaugurală a cancelarului Olaf Scholz la Moscova, diplomație turbo germană nu numai să capete avânt, ci, mai presus de toate, să obțină rezultate concrete”.

Adresându-se grupului media național Funke, el a subliniat că „nu este vorba doar despre evitarea unui nou război rusesc în mijlocul Europei”.
„Guvernul semafor de la Berlin nu trebuie să facă nicio concesiune lui Putin în ceea ce privește libera alegere a alianței, pe de o parte, și, pe de altă parte, să amâne aderarea Ucrainei la NATO până la calendele grecești. Ar fi o catastrofă geopolitică”.

Întâlnirea lui Scholz cu Putin de marți a stârnit critici puternice pentru poziția blândă a Berlinului. Cancelarul, deși mai asertiv decât se aștepta, a spus că potențiala aderare a Kievului la NATO „nu este pe ordinea de zi” și chiar a sugerat că problema nu va fi decisă în timpul mandatului său sau al lui Putin.

Cu un zâmbet către omologul său rus, germanul a spus: „Nu prea știu cât timp intenționează președintele să rămână în funcție. Am sentimentul că asta ar putea dura mult, dar nu pentru totdeauna”.

După întâlnirea lor, Scholtz a declarat „este important să mergem pe drumul diplomației pentru a evita războiul în Europa”, adăugând: „Dialogul nu se poate încheia într-o fundătură”.

Putin, care a subliniat că Germania este „unul dintre cei mai importanți parteneri ai Rusiei”, a anunțat, la rândul său: „Suntem gata să lucrăm în continuare împreună. Suntem gata să mergem pe calea negocierilor”.

Ucraina își spune speranțele în formatul Normandia

În speranța că se va găsi o cale de ieșire din actuala confruntare, ambasadorul Ucrainei la Berlin a declarat că își pune speranțele în negocierile în format Normandia. „Ne așteptăm ca Olaf Scholz să convoace un nou summit Normandia la cel mai înalt nivel la Berlin în următoarele câteva săptămâni, pentru a depăși o lipsă de contacte extrem de periculoasă. și perioada de tăcerea între președintele Zelensky și președintele Putin, care nu a mai vrut să ridice telefonul de doi ani”.

În timp ce reunirea liderilor ruși și ucraineni a fost văzută ca un succes când grupul a fost format, întâlnirile ulterioare nu au condus la prea multe progrese.

Perspectiva ca Moscova și Kievul să se angajeze în discuții pare improbabilă, deoarece relația dintre cele dopuă țări pare să depindă mai mult de SUA și NATO, scrie Daily Express.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola