Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Câinii în tranșeele Primului Război Mondial
Articole online

Câinii în tranșeele Primului Război Mondial

Câinii în tranșeele Primului Război Mondial

Sergent din Secția de Transmisiuni a Royal Engineers introducând un mesaj în cilindrul atașat la zgarda unui câine

Sergent din Secția de Transmisiuni a Royal Engineers introducând un mesaj în cilindrul atașat la zgarda unui câine

Câinii au fost folosiți de mult timp pentru pază și vânătoare, dar a fost nevoie de războiul industrializat pentru a-i militariza. În deceniile de dinaintea Primului Război Mondial, puterile europene au început să se gândească la modul în care ar putea să încorporeze câinii în armata lor, ca ajutor auxiliar.

Animalele-soldat au jucat roluri multiple în Marele Război din 1914-1918. Dar, în timp ce istoria porumbeilor și a cailor în armată este cunoscută pe scară largă, câinii au primit mai puțină atenție. Istoricul britanic, Chris Pearson ajută la corectarea acestei „nedreptăți”.

În timp ce soldații zăceau răniți sau pe moarte, câinii erau trimiși pe câmpul de luptă. Purtând hamuri pline cu provizii medicale și mici canistre cu apă, aceștia își căutau propriile trupe. Soldații ușor răniți își puteau trata apoi singuri rănile și puteau fi ghidați înapoi în tranșeele lor.

Cu toate acestea, dacă un soldat era inconștient sau incapabil să se miște, animalul se întorcea înapoi la stăpânul său cu o șapcă, o mănușă sau o bucată de haină ruptă pentru a trage un semnal de alarmă.

O fotografie alb-negru care arată un soldat scoțând bandaje din rucsacul purtat de un câine al Crucii Roșii Britanice

O publicație germană din 1916 a estimat că 600 de câini au salvat peste 3.000 de vieți în război

„Erau mai puțini câini în tranșee, dar aceștia au îndeplinit roluri mai variate decât caii, datorită abilităților lor cognitive și a capacității de dresaj”, scrie Pearson. „Armatele îi foloseau pentru pază și ca mesageri, precum și pentru a-i desfășura pe teatrul de luptă, localizând soldații răniți.”

O publicație germană din 1916 estimase că 600 de câini au salvat peste 3.000 de vieți într-o zonă sumbră dintre forțele opuse. Belgienii au folosit carturi trase de câini pentru a muta arme și provizii. După ce Statele Unite au început să lupte în Europa în 1917, câinii de vânătoare americani au fost folosiți pentru a localiza cadavrele și minele terestre. Pe lângă toate aceste roluri oficiale, câinii erau ținuți și ca animale de companie în tranșee.

Animalele le ofereau soldaților companie și confort într-un mediu dificil și periculos. Mulți câini au devenit mascote ale unităților militare și au fost tratați cu respect și afecțiune de către soldați.

În timpul războiului, a existat o instituționalizare tot mai mare a câinilor militari prin intermediul unor facilități de antrenament și unități specializate. Serviciul canin militar francez a fost înființat în 1917; în acel an și în următorul, Franța a înrolat aproximativ 15.000 de câini. Mai mult de 5.000 dintre ei au murit în ultimii doi ani de război.

Se estimează că în Primul Război Mondial au murit aproximativ 8 milioane de cai și 1 milion de câini.

Registration

Aici iti poti reseta parola