Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Borcane din timpul dinastiei Qing cumpărate cu 25 de dolari de la un magazin de vechituri ar putea ajunge la peste 60.000 de dolari
Articole online

Borcane din timpul dinastiei Qing cumpărate cu 25 de dolari de la un magazin de vechituri ar putea ajunge la peste 60.000 de dolari

borcane

Borcane din timpul dinastiei Qing cumpărate cu 25 de dolari de la un magazin de vechituri ar putea ajunge la peste 60.000 de dolari

Cele două borcane chinezești imperiale doucai „lotus și crizantemă” vor fi puse în vânzare la Roseberys din Londra pe 16 mai.

Doucai este o tehnică de pictură pe porțelan. Aceasta a fost folosită la începutul dinastiei Ming, unde desenele sunt conturate în albastru înainte de a fi decorate, a declarat joi pentru CNN Bill Forrest, director asociat și șef al secției de artă chineză, japoneză și din Asia de sud-est la Roseberys.

„Cu siguranță au o prezență care este greu de explicat”, a spus Forrest. „O piesă cu adevărat bună de porțelan imperial este atât de bine fabricată, atât de bine produsă cu atâta îndemânare și grijă, încât ele emană un fel de prezență care este foarte greu de explicat”.

Porțelanul imperial chinezesc este „rar” și nu apare des, fiind comandat doar pentru Curtea Imperială, a spus Forrest

Borcanele de 11,5 centimetri, pictate delicat, prezintă capete de crizanteme înflorite și frunze de lotus învolburate în roșu, galben și verde viu emailat, cu un albastru sub decorațiuni.

Deși nu a fost găsit un prototip pentru acest design special, modelul este recunoscut pe boluri care au fost scoase din cuptoare imperiale Ming.

Potrivit lui Forrest, vânzătorul borcanelor, al cărui nume nu a fost dezvăluit, este un „colecționar pasionat” de obiecte din ceramică. A văzut obiectele într-un magazin de vechituri anul trecut și pur și simplu „a trebuit să le achiziționeze”, fără să știe măcar valoarea lor.

„Cred că oricine se află în prezența porțelanului imperial chinezesc, indiferent de experiența sa, se va simți atras de ele la un anumit nivel”, a declarat Forrest.

Abia când vânzătorul a cercetat inscripția găsită pe o etichetă de la baza unuia dintre borcane – „Qianlong” – a realizat semnificația potențială a porțelanului. Apoi au dus obiectele la casa de licitații pentru inspecție.

Ambele baze sunt ștampilate cu sigiliul cu șase caractere

Qianlong a fost al patrulea împărat al dinastiei Qing, care a domnit timp de șase decenii.

Forrest a spus că vânzătorul va dona o „parte semnificativă” din profituri organizației de caritate care deținea magazinul de vechituri, deși nu a fost dată o sumă exactă.

Borcane cu același design au fost vândute în licitații anterioare. O pereche însoțită de capacele lor s-a vândut la Sotheby’s Londra pentru 277.200 de lire sterline (aproximativ 347.000 de dolari) în noiembrie 2021.

Registration

Aici iti poti reseta parola