Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ediția I „perfectă” a controversatei cărți de astronomie a lui Copernic ar putea ajunge la un preț de 2,5 milioane de dolari
Articole online

Ediția I „perfectă” a controversatei cărți de astronomie a lui Copernic ar putea ajunge la un preț de 2,5 milioane de dolari

Copernic

Ediția I „perfectă” a controversatei cărți de astronomie a lui Copernic ar putea ajunge la un preț de 2,5 milioane de dolari

O primă ediție a lucrării revoluționare a lui Nicolaus Copernicus, în care astronomul polonez a propus că Pământul se învârte în jurul Soarelui și nu invers, va fi scoasă la vânzare luna viitoare. Se așteaptă ca aceasta să ajungă la un preț de 2,5 milioane de dolari.

Intitulat „De revolutionibus orbium coelestium”, care în latină înseamnă „Despre revoluțiile sferelor cerești”, volumul lui Copernicus a fost publicat în 1543 și a deschis calea pentru viitorii oameni de știință, inclusiv Galileo Galilei, și a contribuit la revoluționarea domeniului astronomiei.

Cartea a fost considerată extrem de controversată la acea vreme, deoarece a creat un nou model heliocentric al universului, în care soarele se afla în centrul sistemului solar, iar planetele se roteau în jurul acestuia. Noul model contravenea doctrinei larg acceptate a Bisericii Catolice potrivit căreia Pământul se afla în centru.

Câte exemplare au fost tipărite?

În lume există aproximativ 277 de ediții originale cunoscute (din cele 500 tipărite inițial, pe care Vaticanul le-a interzis rapid, însă majoritatea sunt proprietatea muzeelor, bibliotecilor și a altor instituții. Doar o mână de exemplare aparțin unor proprietari privați, ceea ce face ca această vânzare să fie deosebit de rară. (În 2008, un exemplar similar a fost vândut la licitație pentru 2,2 milioane de dolari”.

„Această carte apare la licitație doar o dată în viață”, a declarat pentru Live Science Christian Westergaard, fondatorul Sophia Rare Books, care se ocupă de vânzare. „Este rar să găsești una în această stare. Este o copie complet perfectă”.

Singura schimbare cu adevărat notabilă a cărții legate în piele este legătura, despre care Westergaard estimează că a fost înlocuită cândva în timpul secolului al XVIII-lea. Adesea, copiile care ajung pe piață au fost modificate și includ ștampile instituționale eliminate, pagini spălate chimic și alte lucrări de restaurare. Nimic din toate acestea nu este prezent aici, a spus Westergaard.

„Colecționarea cărților seamănă mult cu colecționarea de mașini”, a spus Westergaard. „Colecționarii vor originalul”.

Manuscrisul conține, de asemenea, mai multe adnotări scrise de mână, inclusiv două nume timpurii mâzgălite pe pagina de titlu, care pot fi văzute doar la lumină UV. Acestea includ cuvintele „Brugiere” și „Jacobi Du Roure”.

„Din nefericire, nu știm nimic despre cei doi proprietari timpurii și despre posibilii adnotatori”, a spus Westergaard. „Ei par să se fi pierdut în ceața timpului. Dar poate că într-o zi cineva va reuși să facă lumină asupra acestora”.

Westergaard intenționează să expună manuscrisul în timpul Târgului Internațional de Carte Antică din New York, care va avea loc între 27 și 30 aprilie.

Registration

Aici iti poti reseta parola