Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un tablou al lui David Bowie, cumpărat cu 5 dolari din talcioc, vândut cu 108.000 de dolari
Caleidoscop

Un tablou al lui David Bowie, cumpărat cu 5 dolari din talcioc, vândut cu 108.000 de dolari

O pânză semnată David Bowie, care fusese achiziționată cu mai puțin de 5 dolari dintr-un centru de deșeuri canadian, a bătut un nou record la licitație pentru muzicianul care era pictor amator.

Tabloul s-a vândut cu 108.120 de dolari canadieni (73.000 de euro), informează AFP.

„Cred că interesul pentru această pânză se explică în mare parte prin istoria achiziției sale”, a explicat pentru Artnet directorul general al casei de licitații Cowley Abbot, Rob Cowley. „Mulți colecționari ignorau faptul că David Bowie picta… De aici entuziasmul pentru această lucrare.”

Intitulată DHead XLVI, pânza a reapărut în vara anului 2020 într-un centru de colectare a deșeurilor din provincia canadiană Ontario. Atunci când clienții își depun deșeurile, ei pot lăsa aici și obiecte de care nu mai au nevoie, într-un centru pentru donații.

Aceste obiecte pot fi atunci achizționate prin intermediul unei sume stabilite de cumpărător însuși.

„Persoana care răspunde de centru a văzut tabloul lipit de un perete, l-a cercetat, l-a plăcut pe loc și apoi l-a cumpărat”, a explicat Rob Cowley.

Pânza face parte din seria „Dead Heads” („Capete moarte”), alcătuită din 40 sau 50 de lucrări. Aceste portrete semiabstracte ale prietenilor lui David Bowie, ale membrilor familiei sale sau ale colegilor muzicieni datează de la mijlocul anilor 1990.

Vânzarea de joi a bătut de departe toate recordurile pentru o pânză a muzicianului. Precedentul record, datând din martie 2016, la două luni după decesul lui Bowie în urma unui cancer la ficat, era de 31.725 de dolari americani (26.500 de euro).

Muzicianul făcuse senzație la licitația din 2016, organizată de Sotheby’s, la New York, când colecția sa personală de artă a fost vândută pentru suma de 30 de milioane de dolari (25 de milioane de euro).

În același an, o șuviță din părul artistului a fost vândută cu 18.750 de dolari (15.700 de euro), după ce fusese scoasă la licitație cu suma de pornire de 4.000 de dolari.

A fost nevoie de ceva timp pentru ca DHead XLVI să ajungă de la centrul de deșeuri la licitație. Persoana care conducea centrul se îndoia că tabloul care îi căzuse cu tronc ar putea să-i aparțină cu adevărat lui David Bowie.

Când a contactat casa Cowley Abbot, „cele două părți estimau că probabilitatea ca opera să fie autentică era foarte mică, deoarece părea imposibil ca ea să fi ajuns în acel loc”, a explicat Rob Cowley.

Registration

Aici iti poti reseta parola