Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Biserica din Grădina Ghetsimani în care se află piatra pe care Iisus S-a rugat pentru mântuirea lumii
Articole online

Biserica din Grădina Ghetsimani în care se află piatra pe care Iisus S-a rugat pentru mântuirea lumii

Biserica Agoniei, cunoscută şi sub numele de Biserica Tuturor Naţiunilor, se află la baza Muntelui Măslinilor, din Ierusalim, în locul biblic cunoscut sub numele de Grădina Ghetsimani.

Numele de Biserica Tuturor Naţiunilor aminteşte că la construcţia ei au contribuit mai multe ţări, potrivit crestinortodox.ro.

Biserica iniţială, în stil bizantin, datând din secolul al IV-lea, a fost distrusă de perşi, în anul 614, fiind construită alta care la rândul ei a fost distrusă de un cutremur, în anul 746.

Pe acelaşi loc a fost ridicat un aşezământ cruciat, lăsat în paragină, pentru ca mult mai târziu să fie ridicată Biserica Agoniei sau Biserica Tuturor Naţiunilor.

Ruinele vechii biserici au fost scoase la lumină în apropiere de colţul sud-estic al Grădinii Ghetsimani, iar planurile noii catedrale au fost puţin modificate.

Lucrările la zidirea acesteia au continuat între anii 1919 şi 1924, la iniţiativa călugărilor franciscani, după proiectul arhitectului italian Antonio Barluzzi.

Arhitectura bisericii îmbină linii tipice ale bazilicii creştine (faţada), cu aspecte întâlnite la clădirile islamice (în special părţile laterale şi acoperişul, care are numeroase domuri) ca urmare a contribuţiilor aduse din mai multe ţări.

Faţada, închisă de un gard de fier forjat este aşezată deasupra unui grup de trepte, iar ferestrele, din alabastru, sunt translucide, ceea ce face ca lumina din interior să fie difuză.

Interiorul bisericii păstrează câteva urme de mozaic ce au aparţinut vechii bazilici bizantine, construită de împăratul Teodosie cel Mare. Douăsprezece cupole, susţinute de şase coloane monolite, sunt decorate pe interior în mozaic cu elemente şi embleme naţionale, specifice ţărilor ce au ctitorit acest monument eclesial.

Steagurile celor 12 naţiuni care au ridicat biserica sunt şi ele reprezentate în interiorul micilor domuri, care, prin forma lor semi-ovoidală, dau întregului edificiu un aer puternic oriental.

Partea bisericii care atrage cel mai mult atenţia este Stânca Agoniei, înconjurată de o „coroană de spini” realizată din fier forjat, însăşi piatra pe care Iisus a stat şi S-a rugat pentru mântuirea întregii lumi, în noaptea premergătoare prinderii Lui.

Aceasta este aşezată în faţa altarului sculptat în formă de cupă.

În absida altarului există de asemenea un mozaic ce reprezintă scene precum: „Iisus rugându-Se consolat de un înger!”, iar în absidele laterale alte episoade, tot în mozaic, ale pătimirii lui Hristos: „Sărutul lui Iuda” sau „Prinderea lui Iisus”.

Biserica Agoniei este un loc de pelerinaj pentru toţi credincioşii creştini, indiferent de confesiune.

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola