Evenimentul Istoric > Articole online > Biserica din București pentru care țarul împușcat de bolșevici nu s-a uitat la bani
Articole online

Biserica din București pentru care țarul împușcat de bolșevici nu s-a uitat la bani

Curtea imperială i-a pus la dispoziţie suma necesară, 600.000 ruble de aur, ordonând să nu se facă economii de materiale şi bani.

Biserica Sfântul Nicolae, cunoscută şi sub numele de Biserica Rusă, se află chiar în centrul Bucureştilor, pe strada Ion Ghica nr. 3, vizavi de clădirea Universităţii şi în vecinătatea Palatului Suţu.

Este un adevărat monument de arhitectură şi artă, numărându-se printre ultimele creaţii ale arhitecturii religioase ruseşti ale veacului al XX-lea.

A fost sfinţită la 25 noiembrie 1909 şi a rămas sub jurisdicţia Patriarhiei ruse până în 1934, când Nicolae Titulescu, şeful diplomaţiei române, a obţinut ca biserica să fie cedată spre administrare Universităţii din Bucureşti.

La 5 mai 1947 lăcaşul a revenit sub jurisdicţia Moscovei până în 1957, când a intrat din nou în proprietatea Bisericii Ortodoxe Române, având statut de biserică de enorie.

Biserica are un plan de formă pătrată. Dimensiunile generale sunt de 19,60 x 18,40 m, iar zidurile sunt masive.

Înălţimea turlei centrale este de 19 m. Naosul se înscrie într-o formă de cruce cu braţe egale.

Pe colţurile naosului, patru turnuri mai mici înconjoară turla centrală. Intrarea este marcată printr-un corp încoronat de un alt turn terminat sub forma de bulb. Un al şaptelea turn, de aceeaşi factură, cu un tambur mai amplu, se ridică peste altar.

Faţadele, realizate cu cărămidă aparentă, sunt ornamentate bogat, având frize ceramice, mozaicuri sub arce şi decoraţiuni sculptate în piatră. Turlele au fost aurite iniţial, în prezent fiind acoperite cu tablă de aramă, apoi vopsită.

În 1947, în timpul preotului paroh Pavel Statov, reprezentant al Patriarhiei Moscovei, s-au făcut reparaţii, iar pictura a fost renovată în 1948 de pictorul Anatolie Cudinov.

Alte reparaţii au avut loc în 1967, prilej cu care a avut loc o nouă renovare a picturii, făcută de pictorii Eugen Profeta, Victor Zenlicica şi Victor Costiurin.

După cutremurul din 4 martie 1977, turla mare a fost fisurată, şi au fost necesare consolidări ale întregului edificiu şi recondiţionarea picturii. Lucrările au început în anul 2000, fiind un timp sistate din lipsă de fonduri. Ulterior, lucrările de renovare au fost reluate.

În 1992, Prea Fericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a atribuit studenţilor Biserica Sfântul Nicolae (fostă Biserica Rusă), care a redevenit astfel, după 45 de ani, Paraclis al Universităţii din Bucureşti.

 

Sursa: Agerpres

 

Registration

Aici iti poti reseta parola