Forțele speciale ale armatei americane – mai bine cunoscute sub numele de „Beretele verzi”, au întreprins unele dintre cele mai complicate misiuni militare. De la înființarea lor în 1952, au acționat în zone de război din Vietnam până în Afganistan. Diferite de forțele convenționale, Beretele verzi de elită lucrează în echipe mici și sunt specializate în operațiuni de gherilă.
Misiunea și pregătirea de care au parte Beretele Verzi
Misiunea inițială a Beretelor Verzi a fost de a desfășura activități de război neconvențional menite să perturbe sau să răstoarne guvernele inamice sau puterile ocupante – adesea prin colaborarea cu insurgenții locali. Responsabilitățile lor s-au extins pentru a include combaterea terorismului, supravegherea, instruirea în domeniul contrainsurgenței a armatelor străine și acțiuni de atac rapid, cum ar fi salvarea ostaticilor. În plus, Beretele Verzi participă la operațiuni de căutare și salvare în luptă, de combatere a narcoticelor, de asistență umanitară și de menținere a păcii.
Beretele verzi sunt supuse unui antrenament riguros care începe cu un curs de șase săptămâni axat pe pregătirea fizică și navigația terestră. Aceasta este urmată, de obicei, de evaluarea și selecția forțelor speciale, un test istovitor de rezistență fizică și psihică, care durează trei săptămâni și are loc la Fort Liberty din Carolina de Nord (fostul Fort Bragg). Candidații selectați trebuie apoi să urmeze cursul de calificare al forțelor speciale, care durează un an și care include cursuri de limbi străine, culturi regionale, tehnici de supraviețuire și abilități tactice de luptă.
„Cursul Q” culminează cu un exercițiu de pregătire de patru săptămâni în pădurile din Carolina de Nord, în care candidații ajută o forță de gherilă să răstoarne un guvern ilegitim în țara fictivă Pineland.
Beretele verzi se formează în timpul Războiului Rece
Forțele speciale ale armatei americane au luat naștere în 1952 din unitățile de operațiuni speciale ale Biroului de servicii strategice (OSS) care au sprijinit mișcările de rezistență din Europa și Birmania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Scopul lor inițial în Războiul Rece a fost acela de a opera ca o forță de gherilă care să rămână în urmă și să colaboreze cu grupurile de rezistență în cazul unei preluări de către sovietici a Europei de Vest. Printre recruții inițiali se numărau veterani ai forțelor speciale OSS și imigranți est-europeni care vorbeau mai multe limbi și posedau abilități care variau de la parașutism la schi și luptă corp la corp.
Pentru a se distinge de forțele convenționale, Forțele Speciale ale Armatei SUA au adoptat neoficial beretele verzi, care fuseseră purtate de rangerii de elită ai Armatei SUA la absolvirea unei școli intensive de comando în Scoția în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Soldații și-au purtat beretele în mod neoficial – până când acestea au devenit parte a uniformei oficiale în 1961, când președintele John F. Kennedy a cerut să fie purtate atunci când a vizitat Centrul și Școala de Război Special al Armatei SUA de la Fort Bragg.
JFK a susținut Beretele Verzi
Crezând că acestea ar putea juca un rol valoros în războiul din Vietnam, Kennedy a fost un susținător ferm al Beretelor Verzi. „
Într-un memorandum din 1962, Kennedy scria că „Bereta Verde devine din nou un simbol al excelenței, o insignă a curajului, un semn de distincție în lupta pentru libertate”. După asasinarea soțului său în noiembrie 1963, Jacqueline Kennedy a cerut ca Beretele Verzi să facă parte din garda de onoare la funeraliile acestuia, în semn de recunoaștere a legăturii lor speciale cu președintele ucis.
În timpul Războiului din Vietnam, misiunea Beretelor Verzi a trecut de la lupta de gherilă împotriva forțelor convenționale la sprijinirea unui aliat străin în contracararea unei insurecții de gherilă. Printre primele trupe americane angajate în Vietnam, Beretele verzi au sosit în 1957 pentru a antrena 58 de membri ai armatei sud-vietnameze în contrainsurgență împotriva rebelilor comuniști Viet Cong. Până în 1967, ei au asistat aproximativ 80 000 de soldați și trupe paramilitare.
Ca parte a programului Civil Irregular Defense Group, forțele speciale au recrutat și instruit vietnamezi indigeni din munții îndepărtați pentru a forma miliții care să contracareze Viet Cong. Pe lângă lupta împotriva insurgenților și lansarea de operațiuni transfrontaliere în Laos, Cambodgia și Vietnamul de Nord, Beretele Verzi au construit școli, au dragat canale și au oferit asistență medicală civililor.
Trupele speciale sunt în primul rand în lupta împotriva terorismului
În anii 1980, Beretele Verzi și-au îndreptat atenția către America Latină. Acolo, au antrenat armata din El Salvador în războiul civil cu gherilele de stânga, au asistat Columbia în combaterea traficului de narcotice și s-au alăturat invaziei din Panama din 1989, care l-a înlăturat pe dictatorul Manuel Noriega.
La doar câteva săptămâni după atacurile din 11 septembrie 2001, Beretele Verzi au fost printre primele trupe americane desfășurate în războiul împotriva terorismului condus de SUA. Infiltrându-se pe terenuri muntoase înainte de invazia Afganistanului și călătorind uneori pe cai, forțele speciale au coordonat campania inițială de bombardament. De asemenea, au sprijinit Alianța și forțele locale în răsturnarea talibanilor, care au adăpostit rețeaua teroristă al-Qaeda, responsabilă pentru atentate.
Beretele verzi s-au alăturat invaziei Irakului din 2003 și, după căderea dictatorului Saddam Hussein, au creat și instruit unități irakiene de operațiuni speciale pentru a lupta împotriva insurgenței. În anii următori, au sprijinit operațiuni antiteroriste în Filipine, Africa și America Latină.