Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Secretul rezistenței trupelor ucrainene în fața invadatorilor ruși și legătura cu Beretele Verzi
Articole online

Secretul rezistenței trupelor ucrainene în fața invadatorilor ruși și legătura cu Beretele Verzi

Beretele Verzi

În 2014, Rusia a cucerit Crimeea și mari porțiuni din Donbas, în estul Ucrainei, declanșând un conflict de lungă durată între forțele ucrainene și luptătorii susținuți de Rusia în provinciile Donețk și Luhansk.

Secretul rezistenței trupelor ucrainene în fața invadatorilor ruși și legătura cu Beretele Verzi

Opt ani mai târziu, acel conflict de intensitate redusă a escaladat într-un război la scară largă, după ce președintele rus Vladimir Putin și-a trimis trupele în Ucraina la sfârșitul lunii februarie 2022 pentru a răsturna guvernul și a instala unul nou sub influența Moscovei.

În timpul celor opt ani care au trecut, SUA și aliații săi din NATO au avut un rol esențial în a ajuta Ucraina să se pregătească să lupte împotriva acelei invazii, oferind asistență de securitate, informații și pregătire militară.

În septembrie, liderii Comandamentului pentru Operațiuni Speciale al SUA în Europa au descris modul în care armata ucraineană s-a adaptat și a evoluat după invazia inițială a Rusiei și cum operatorii speciali americani au împrumutat o parte unică a antrenamentului Beretelor Verzi din armata SUA pentru a-i pregăti pe omologii lor ucraineni să lupte împotriva Rusiei.

Cursul „Q” din Ucraina

În urma invaziei Rusiei din 2014, armata americană a creat Grupul multinațional mixt de instruire-Ucraina, care a adus trupe convenționale și de operațiuni speciale din întregul NATO pentru a instrui armata ucraineană în metode moderne de luptă.

Deși a existat o anumită pregătire la nivel de stat-major cu privire la modul de a lupta într-un conflict convențional de amploare, cea mai mare parte a pregătirii a vizat operațiuni la nivel tactic, inclusiv cunoașterea armelor de calibru mic, tragerea la țintă, lupta corp la corp și patrularea.

„Cred că unul dintre programele-cheie pe care le-am creat a fost un curs Q, un model de generare a forței pentru ucraineni [forțele de operațiuni speciale], foarte asemănător cu Forțele Speciale ale armatei americane și cursul lor Q”, a declarat șeful comandamentului Marinei, Peter Musselman, liderul senior al înrolării la Comandamentul Operațiunilor Speciale din Europa, în timpul unui eveniment New America din septembrie.

„Cursul Q”, denumit oficial „Cursul de calificare pentru forțele speciale ale armatei SUA”, evaluează și îi învață pe candidații la Beretele Verzi elementele de bază ale profesiei lor. Comandamentul pentru Operațiuni Speciale din Europa – care lucrează prin intermediul Grupului 10 al Forțelor Speciale al armatei SUA, responsabil pentru Europa – a dezvoltat cursul pentru trupele sale ucrainene.

„Cursul Q pune o presiune unică asupra echipelor și indivizilor. În afară de pregătirea de clasă mondială, ajută cu adevărat la identificarea și selectarea celor mai buni dintre cei mai buni”, a declarat pentru Insider John Black, un subofițer în retragere din armata Green Beret.

Cu o durată cuprinsă între 56 și 95 de săptămâni, în funcție de specialitatea ocupațională militară a Beretelor Verzi, cursul Q include război neconvențional, tactici pentru unități mici și pregătire în domeniul supraviețuirii, evitării, rezistenței și evadării. Acesta culminează cu Robin Sage, un exercițiu realist la scară largă care pune în practică toate abilitățile dobândite.

Elementele din cursul Q pe care ucrainenii le-au încorporat în procesul de selecție și evaluare le permit instructorilor să aleagă cele mai bune trupe. Pentru elevii care trec prin instruire, cursul le oferă posibilitatea de a da tot ce au mai bun în condiții de stres și presiune, a spus Black.

„Să poți să privești îndeaproape indivizii care trec prin curs, apoi să îi identifici și să îi selectezi pe cei mai buni din acel grup, este incredibil. Acesta este motivul pentru care [forța de operațiuni speciale] ucraineană este atât de puternică precum este și capabilă să facă față conflictului actual”, a adăugat Black.

Relațiile pe care trupele americane le-au construit cu omologii lor ucraineni în această perioadă facilitează mult consilierea și asistența ucrainenilor pe teren.

Generalul-maior al Forțelor Aeriene americane Steven Edwards, comandantul Comandamentului pentru Operațiuni Speciale din Europa, a declarat că ucrainenii au avut „foarte mult succes” în lupta împotriva rușilor și că succesul lor este „cu adevărat o dovadă a calității pregătirii” oferite de operatorii speciali NATO.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola