Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Cine a fost colonelul german care a condus un complot de asasinare împotriva lui Hitler?
Articole online

Cine a fost colonelul german care a condus un complot de asasinare împotriva lui Hitler?

Născut în nobilime, contele Claus von Stauffenberg a simțit că este de datoria sa să își servească și să își protejeze națiunea. Inițial, a crezut că Hitler ar putea fi omul potrivit pentru acest lucru.

Cine a fost colonelul german care a condus un complot de asasinare împotriva lui Hitler?

Contele Claus von Stauffenberg, principalul conspirator al Operațiunii Valkyrie

Contele Claus von Stauffenberg, principalul conspirator al Operațiunii Valkyrie

După ce a urcat în rândurile armatei germane, von Stauffenberg a fost dezamăgit de viziunea lui Hitler și s-a alăturat unei lovituri de stat împotriva regimului. A condus o tentativă de asasinat, ca parte a Operațiunii Valkyrie, pentru care avea să-și dea viața.

Familia Stauffenberg era membră a aristocrației germane încă din secolul al XIII-lea și era una dintre cele mai influente familii din sudul catolic. Tânărul Claus von Stauffenberg și-a luat în serios rolul de membru al nobilimii.

Stauffenberg a fost un tânăr inteligent, chiar dacă avea o mentalitate oarecum romantică. Îi plăceau poezia și muzica, dar, la fel ca orice alt german din generația sa, copilăria lui Stauffenberg a fost marcată de Primul Război Mondial și de haosul care a mistuit țara ca urmare a cerințelor împovărătoare ale Tratatului de la Versailles.

Atunci când nobilimea a fost obligată prin constituție să renunțe la privilegiile legale, Stauffenberg a rămas dedicat țării sale și i-a surprins pe mulți dintre cei apropiați atunci când a ales calea serviciului militar. În 1926, mânat de hotărârea sa de a-și servi țara, Stauffenberg s-a înrolat în armata germană în regimentul tradițional al familiei, Regimentul 17 Cavalerie din Bamberg. În doar câțiva ani a ajuns la rangul de locotenent.

Primele suspiciuni la adresa lui Hitler

Hitler a fost numit cancelar în același an în care Claus s-a căsători cu Nina. Stauffenberg a salutat inițial ascensiunea la putere a lui Hitler, deoarece credea că Fuhrerul va contribui la restabilirea mândriei și prestigiului Germaniei de dinaintea Primului Război Mondial.

Cu toate acestea, a început să aibă îndoieli cu privire la activitatea Reich-ului după Noaptea Cuțitelor Lungi din 1934. Dorința dictatorului de a-și anihila foștii prieteni și aliați, inclusiv pe Ernst Röhm, fostul șef SA, ar fi trebuit să fie un avertisment dur pentru liderii țării. În schimb, armata a depus un jurământ de loialitate față de Hitler.

Între timp, Claus și Nina au avut cinci copii. Stauffenberg a depus mari eforturi pentru a ascunde copiilor săi ceea ce simțea față de Reich. Fiul său, Berthold Schenk Graf von Stauffenberg, și-a amintit că, de mic copil, își dorea să fie nazist: „Dar nu am discutat niciodată despre asta cu tatăl meu sau cu mama mea. Dacă ar fi discutat cu noi despre politică, nu ar fi putut să-și arate adevăratele sentimente, pentru că ar fi fost prea periculos. Copiii dezvăluie anumite lucruri neintenționat”.

Al doilea eveniment care l-a deranjat pe Stauffenberg în legătură cu regimul lui Hitler a avut loc în noiembrie 1938. Pe parcursul a două zile, huliganii naziști au pornit o serie de crime și distrugeri îndreptate împotriva evreilor din țară, care a devenit cunoscută sub numele de Noaptea de Cristal. Pentru Stauffenberg, acel eveniment a fost o pată pe onoarea Germaniei.

În această perioadă, l-a întâlnit pe Henning von Tresckow, un ofițer de stat major din cadrul comandamentului superior al Grupului de Armate Centru, care s-a folosit de statutul său pentru a pune la cale o lovitură de stat.

Complotul din 20 iulie

După invaziile din Ziua Z din 1944, ofițerii rezistenței germane erau tot mai descumpăniți. Unii s-au gândit că ar fi mai bine să abandoneze orice speranță și să aștepte până când aliații vor avansa în Berlin. Cu toate acestea, Stauffenberg a refuzat să cedeze.

Stauffenberg s-a oferit voluntar pentru cea mai periculoasă parte a planului. Complotul din 20 iulie, așa cum a ajuns să fie cunoscut, a fost pus în mișcare în acea zi din 1944, când Stauffenberg a participat la o conferință la cartierul general al Führerului din Prusia de Est, cunoscut sub numele de „Bârlogul Lupului”.

Contele a intrat, și-a așezat calm servieta sub masa de stejar în jurul căreia se adunaseră Hitler împreună cu ceilalți ofițeri, apoi s-a retras rapid. În timp ce se îndrepta spre mașina sa, „o pocnitură asurzitoare a spulberat liniștea de la amiază”. În timpul haosului ce a urmat, Stauffenberg a reușit să treacă de punctele de control și să se îmbarce într-un avion spre Berlin, convins că nimeni nu ar fi putut supraviețui exploziei.

Din nefericire pentru Stauffenberg și pentru ceilalți conspiratori, norocul extraordinar al lui Hitler a fost de partea acestuia încă o dată. El a supraviețuit exploziei, deși patru oameni din încăpere au murit. Tentativa de lovitură de stat s-a bazat în întregime pe moartea lui Hitler în acea zi și s-a prăbușit rapid imediat ce s-a răspândit vestea că Führerul a supraviețuit.

Claus von Stauffenberg și alți trei lideri ai conspirației au fost arestați în birourile de război după ce au fost trădați de unul dintre participanții la lovitura de stat.

La 21 iulie 1944, Claus a fost împușcat alături de Olbricht. Se afirmă că Stauffenberg a strigat „Trăiască Germania liberă” în momentul în care a fost ucis.

În următoarele câteva zile, alți conspiratori au fost localizați și uciși. Fratele lui Stauffenberg, Berthold, care a participat și el la complot, a fost spânzurat. Hitler a ordonat călăilor să filmeze tortura lui Berthold, astfel încât să o poată viziona după bunul său plac.

Suferințele familiei Stauffenberg nu s-au încheiat odată cu moartea lui Claus. Soția însărcinată a colonelului, Nina, a fost arestată de Gestapo și trimisă în lagărul de concentrare Ravensbrück. Copiii săi au fost sechestrați și trimiși la o casă de orfani. Familia a fost reunită mai târziu, iar soția lui Claus nu s-a mai recăsătorit niciodată.

Fostul birou al lui Claus von Stauffenberg din Berlin a supraviețuit războiului și găzduiește astăzi un muzeu dedicat rezistenței germane. Curtea în care el și colegii săi conspiratori au fost executați conține un memorial în onoarea lor și este locul unde se desfășoară o ceremonie anuală de pomenire.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola