Iată ce scria Realitatea Ilustrată din 26 octombrie 1933: Virgil Nicolaescu – numit în intimitate, în semn de alintare, „Gică Mic”- obsedat de ideea unei îmbogăţiri lesnicioase, a captat bunăvoinţa unei bătrâne proprietare, bogată, Ecaterina Boteanu, şi s-a căsătorit cu nepoata acesteia, o femeie mult mai în vârstă decât el, Olimpia Rădulescu.
A falsificat apoi un testament şi a ucis pe cele două femei, spre a intra în posesiunea averii bătrânei.
Curtea cu juri – după desbateri care au durat zece zile – a condamnat pe Nicolaescu la 20 ani muncă silnică. Opinia publică a acordat un interes mult prea mare acestei crime de rând.
Înfăţişăm câteva fotografii dela acest proces: 1) Reconstituirea crimei în casa din str. Militari. (În faţă, descoperit, Virgil Nicolaescu).
Revista „Detectiv” relua câțiva ani mai târziu subiectul, dar cu unele inadvertențe:
Într-un timp record, crima lui Gică-Mic, faimosul avocat Virgil Nicolaescu, care şi-a ucis soţia şi soacra – o cunoscută proxenetă – a fost lămurită de Niculescu-Bolintin.
Desigur că Nicolaescu lucrase oarecum neglijent, dar nu lăsase totuş nici „carte de vizită”.
Citește și Tata-Moșu e dovedit prin amantă
Bănuelile nu cădeau însă asupra lui, ci instrucţia părea să fie lungă şi anevoioasă, îndreptându-se spre mai multe piste.
Cu „flerul” sigur al detectivului înăscut, Niculescu-Bolintin îl pune sub o serioasă supraveghere pe Virgil Nicolaescu.
În mai puţin de trei zile criminalul e arestat. Făcuse o imprudenţă, scriind la maşina de scris din biroul unde lucra actul de vânzare fictiv, prin care toată averea soacrei trecea în asupra sa. Falsul s-a descoperit imediat şi Gică-mic a fost arestat.
Timp de 18 ore a fost interogat.
În omuleţul acela pirpiriu, palid, dar în care zăceau toate tainele iadului se ascundea o nemaipomenită rezistenţă şi o forţă de disimilare extraordinară.