Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Așa se instaurează oligarhia mondială. Alianța dintre cei mai puternici politicieni și cei mai bogați oameni ai lumii
Articole online

Așa se instaurează oligarhia mondială. Alianța dintre cei mai puternici politicieni și cei mai bogați oameni ai lumii

Această „monstruoasă coaliție” are un scop nobil- să propună o lege care să interzică parlamentarilor din Congres și familiilor acestora să speculeze la bursă. Nu e vorba că cineva își dorește să-i despoaie pe acești oameni de drepturile lor economice, ci de faptul că acești politicieni profită de accesul la informații confidențiale și poziția lor „privilegiată”.
După cum explică site-ul Axios, membrii Congresului,au o mare putere de a crește – sau de a face să se prăbușească prețurile acțiunilor . „Un articol dintr-un proiect de lege în Congres poate valora milioane și milioane de dolari”, susține fostul congresman democrat Brian Baird.
Baird a luptat ani de zile pentru Actul bursier, care îi împiedică pe parlamentarii să tranzacționeze informații privilegiate pe piața de valori.

Actul a devenit lege în 2012, după ce a fost adoptată pe o bază bipartizană, dar de atunci a fost ocolit și rar aplicat. Este o lege „încălcată” și deci ineficientă, întrucât nu se aplică rudelor membrilor Congresului, de aici și dorința unor parlamentari, atât democrați, cât și republicani, de a adopta un nou proiect. Promotorul este senatorul democrat Jon Ossoff , care vrea un proiect de lege care să interzică parlamentarilor, soților și copiilor aflați în întreținerea lor să negocieze acțiuni individuale în timpul mandatului.

Profitoarea Nancy Pelosi

Opoziția în Congresul SUA este uriașă. Nici nu e de mirare. La „butoane” este cineva care riscă să piardă mulți bani dacă ar fi aprobat un asemenea președintele Camerei Nancy Pelosi .
În universul democrat Nancy Pelosi este un fel de divinitate pentru pozițiile ei dure față de fostul președinte Donald Trump. Narațiunea democrată a prezentat-o pe buna și corecta Nancy Pelosi împotriva lui Trump cel rău. Nancy este, însă, și una dintre cele mai bogate parlamentare din America. Mai exact, ocupă locul al șaselea în topul celor mai bogați membri ai Congresului american, în spatele republicanilor Greg Gianforte, Paul Mitchell, Vernon Buchanan și al colegilor colegilor săi Don Beyer și Dean Phillips. Averea lui Nancy a crescut spectaculos în ultimii 15 ani, de la 41 milioane dolari în 2004 la 115 milioane în prezent.
Motorul îmbogățirii nu este prea curat. După cum subliniază reporterul Glenn Greenwald într – o investigație publicată pe site-ul său , mare parte din averea președintei Camerei și a soțului ei Paul, „se datorează unor decizii extrem de profitabile și norocoase cu privire la momentul în care să cumpere și să vândă acțiuni și opțiuni în aceleași industrii și companie asupra căreia Pelosi, în calitate de președinte al Camerei, exercită o influență enormă și directă”. În esență, cuplul investește acțiuni în companii pe care Nancy Pelosi ar trebui să le „monitorizeze” și, eventual, să le reglementeze în rolul ei de președinte al Camerei.

Nancy Pelosi și Big Tech

Industria în care familia Pelosi cumpără și vinde cel mai frecvent acțiuni este, de departe, industria tehnologică din Silicon Valley. Aproape 75% din tranzacțiile cu acțiuni ale perechii în ultimii doi ani au fost în Big Tech – cu o cifră de afaceri de peste 33 de milioane de dolari. Pentru a înțelege conflictul de interese al soților Pelosi, explică Greenwald, trebuie doar să priviți compania cu acțiunile căreia cuplul a speculat cel mai des: Apple. Cumpărarea și vânzarea acțiunilor companiei respective reprezintă 17,7% din volumul total de tranzacționare al perechii. În aceeași perioadă, Nancy Pelosi a purtat cel puțin o conversație privată cu CEO-ul Apple, Tim Cook, despre sănătatea Apple și unele legi care afectează Silicon Valley.
Același lucru este valabil și pentru Google: dar stânga americană a tăcut întotdeauna cu privire la acest conflict de interese flagrant. Inutil să spun că Nancy Pelosi s-a declarat imediat împotriva inițiativei promovate de tânărul senator democrat Jon Ossoff. „Suntem o economie de piață liberă”, a spus el reporterilor luna trecută, scrie Inside Over.
Până în prezent, propunerea lui Ossoff a găsit sprijinul democraților Tom Nelson și John Fetterman, precum și al republicanului Blake Masters. În acest moment, însă, nu pare să existe o susținere suficientă pentru a trece legea, dar în Statele Unite presiunea – inclusiv mass-media – este în creștere pentru a pune capăt în sfârșit transformării Congresului într-o tarabă pentru lăcomia unor ipocriți de talia lui Nancy Pelosi.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola