Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Punerea sub acuzare a lui Donald Trump provoacă un adevărat scandal în SUA: „O zi șocantă și periculoasă pentru statul de drept în America”
Articole online

Punerea sub acuzare a lui Donald Trump provoacă un adevărat scandal în SUA: „O zi șocantă și periculoasă pentru statul de drept în America”

Donald Trump

Punerea sub acuzare a lui Donald Trump provoacă un adevărat scandal în SUA: „O zi șocantă și periculoasă pentru statul de drept în America”

Un mare juriu a votat pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump la New York în legătură cu o plată de bani făcută starului de filme pentru adulți Stormy Daniels în timpul alegerilor din 2016, potrivit The Guardian.

Niciun fost președinte american nu a fost vreodată pus sub acuzare penală. Vestea urmează să zguduie cursa pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale din 2024, în care Trump conduce în majoritatea sondajelor.

„În această seară l-am contactat pe avocatul domnului Trump pentru a coordona predarea sa la biroul procurorului din Manhattan pentru a fi pus sub acuzare în legătură cu un act de acuzare al Curții Supreme”, se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg. „Vor fi furnizate îndrumări atunci când va fi selectată data punerii sub acuzare”.

Donald Trump ar urma să se prezinte marți în instanță pentru punerea sub acuzare, a declarat avocata lui Trump, Susan Necheles. În acel moment, el ar urma să pledeze cu privire la acuzații. Poliția din New York a fost informată să se prezinte cu toții la datorie vineri și să fie pregătiți să facă față unei „dezordini neobișnuite”, potrivit unei note consultate de NBC.

Nu este clar dacă Trump va fi încătușat la înfățișarea sa, dar i se vor lua amprentele, va fi fotografiat și „va fi luat în considerare” pentru o arestare pentru infracțiune. Este de așteptat ca echipa sa juridică să lupte viguros împotriva acuzațiilor, iar un termen pentru un potențial proces rămâne neclar.

Trump, care se pare că se confruntă cu până la 30 de capete de acuzare pentru fraudă în afaceri, l-a atacat pe Bragg, dar și pe democrați, într-o declarație publicată la scurt timp după aflarea veștii, susținând că acuzația echivalează cu o „persecuție politică”.

„Cred că această vânătoare de vrăjitoare se va întoarce masiv împotriva lui Joe Biden”, a declarat Trump. „Mișcarea noastră și partidul nostru – uniți și puternici – îl vor învinge mai întâi pe Alvin Bragg, iar apoi îl vom învinge pe Joe Biden”.

Democrații au răspuns la afirmațiile de persecuție, spunând că, dacă Trump a încălcat legea, el ar trebui să fie acuzat ca orice american. Liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, a adăugat:

„Nu ar trebui să existe nicio influență politică externă, intimidare sau interferență în acest caz. Îi încurajez atât pe criticii, cât și pe susținătorii domnului Trump să lase procesul să se desfășoare în mod pașnic și în conformitate cu legea”.

Democratul californian Adam Schiff a declarat:

„Nu am fost de acord: „Punerea sub acuzare a unui fost președinte este fără precedent. Dar la fel este și comportamentul ilegal în care a fost implicat Trump”.

La câteva ore de la aflarea veștii, campania lui Trump a trimis apeluri de strângere de fonduri pentru a contracara ceea ce a numit „cel mai întunecat capitol din istoria americană”.

„Democrații au folosit ca armă sistemul de justiție pentru a pedepsi un adversar politic”

Republicanii de top au denunțat rapid acuzația, sărind în apărarea lui Trump. Kevin McCarthy, președintele republican al Camerei Reprezentanților, l-a acuzat pe Bragg că „a adus daune ireparabile țării noastre”.

„Poporul american nu va tolera această nedreptate, iar Camera Reprezentanților îl va trage la răspundere pe Alvin Bragg și abuzul său de putere fără precedent”, a declarat McCarthy pe Twitter.

Mike Pence, un potențial rival al lui Trump pentru nominalizarea republicană la prezidențiale, a declarat pentru CNN că inculparea trimite un „mesaj teribil” lumii despre ceea ce el a numit un sistem de justiție american „cu două niveluri”. Pence a refuzat să spună dacă Trump ar trebui să se retragă din cursa pentru nominalizare în cazul în care va fi condamnat – sau dacă acest lucru ar trebui să îl descalifice din postura de candidat republican. „Nu vreau să vorbesc despre ipoteze”, a spus el.

Senatorul republican Lindsey Graham, un aliat de lungă durată al lui Trump, a calificat-o drept „o zi șocantă și periculoasă pentru statul de drept din SUA” și „una dintre cele mai iresponsabile decizii din istoria americană luate de un procuror”. Graham a spus că se va încheia cu victoria lui Trump în instanță și la urnele de vot.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a calificat acuzația drept „antiamericană” și a afirmat că sistemul juridic este înarmat. El a declarat că Florida nu va ajuta la nicio cerere de extrădare în legătură cu acest caz. Trump se afla în Florida când a apărut vestea și se crede că anunțul a luat prin surprindere echipa sa.

Daniels susține că a avut o aventură cu Trump în 2006. Trump neagă aventura, dar a recunoscut că l-a îndrumat pe Cohen să îi plătească lui Daniels 130.000 de dolari pentru tăcerea ei.

Registration

Aici iti poti reseta parola