Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ajutorul pentru Ucraina a rămas în afara pachetului de finanțare. Proiectul de lege aprobat de Congresul SUA
Articole online

Ajutorul pentru Ucraina a rămas în afara pachetului de finanțare. Proiectul de lege aprobat de Congresul SUA

Rusia, atacuri drone

Ajutorul pentru Ucraina a rămas în afara pachetului de finanțare. Proiectul de lege aprobat de Congresul SUA

Congresul american a adoptat un proiect de lege pentru finanțarea temporară a serviciilor guvernamentale, dar a suspendat ajutorul pentru Ucraina, relatează The Associated Press.

Congresul a aprobat proiectul de lege sâmbătă seara, prevenind „o închidere” a guvernului cel puțin până la jumătatea lunii noiembrie. Legislația provizorie privind cheltuielile nu include ajutor militar sau ajutor umanitar pentru Ucraina. Această omisiune înseamnă că Ucrainei îi sunt reținute șase miliarde de dolari, aproximativ o treime din finanțarea solicitată de Casa Albă.

Republicanii sunt împărțiți în privința Ucrainei și dacă să prelungească finanțarea suplimentară pentru națiunea est-europeană care luptă împotriva invaziei rusești care a început în februarie 2022:

„Majoritatea republicanilor din Senat își mențin angajamentul de a-i ajuta pe prietenii noștri de pe linia întâi, de a investi mai mult în forța americană care să ne întărească aliații și de a descuraja principalul nostru adversar strategic, China”, a declarat Mitch McConnell, liderul minorității din Senat.

Dar unii legislatori recunosc că menținerea sprijinului pentru asistența acordată Ucrainei în Congres este o provocare din ce în ce mai mare, potrivit AP.

Zelenski: „Dacă nu primim ajutor, vom pierde războiul”

Decizia de a renunța la ajutorul acordat Ucrainei vine la o săptămână după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu Joe Biden și cu parlamentarii americani pentru a solicita direct noi sisteme de armament, inclusiv rachete ATACMS cu rază mai mare de acțiune și avioane de luptă F-16, potrivit Bloomberg.

„Dacă nu primim ajutor, vom pierde războiul”, le-a spus Zelenski senatorilor, potrivit liderului majorității din Senat, Chuck Schumer.

Aproape jumătate dintre republicanii din Camera Reprezentanților au votat la începutul acestei săptămâni pentru a opri 300 de milioane de dolari dintr-un proiect de lege privind cheltuielile pentru apărare pentru achiziționarea de arme și antrenarea soldaților ucraineni, relatează AP. Finanțarea a fost aprobată ulterior, dar opozanții ajutorului pentru Ucraina sunt din ce în ce mai numeroși.

Senatorul republican J.D. Vance a postat o scrisoare pe X (fostul Twitter), opunându-se continuării finanțării Ucrainei. Scrisoarea a fost semnată de 28 de republicani din Senat și Camera Reprezentanților:

„La o ședință clasificată privind Ucraina, a devenit clar că Americii i se cere să finanțeze un conflict pe termen nelimitat cu resurse nelimitate. Este suficient. La aceste solicitări și la cele viitoare, eu și colegii mei spunem: NU”, a scris Vance, un susținător al lui Trump.

Registration

Aici iti poti reseta parola