Atrocitățile comise de teroristul din Atlanta, autorul atacului asupra Jocurilor Olimpice de vară din 1996
În urma exploziei îngrozitoare, șrapnelul a zburat în toate direcțiile, lovind numeroși spectatori nevinovați. A fost nevoie de doi ani pentru ca Rudolph să fie identificat și plasat pe lista celor mai căutate zece persoane de către FBI. Între timp, Eric Rudolph ar fi continuat să comită alte trei atentate cu bombă.
Născut la 19 septembrie 1966, în Merritt Island, Florida, Eric Robert Rudolph a crescut alături de părinți care aveau un caracter pacifist. De fapt, mama și tatăl său s-au întâlnit pentru prima dată în timp ce protestau împotriva războiului din Vietnam. Creștinismul a fost, de asemenea, o parte importantă din viața familiei, dar credința lor în Dumnezeu a fost pusă la încercare atunci când tatăl lui Rudolph a murit de cancer în 1981.
Rudolph avea 15 ani când tatăl său a murit, ceea ce a favorizat furia sa față de Dumnezeu, dar și de guvern – pentru că acesta nu a aprobat un medicament de mare risc despre care Rudolph credea cu tărie că l-ar fi salvat pe tatăl său.
De-a lungul anilor, Rudolph a analizat diferite tipuri de grupări ale supremației albilor, antisemite și anti-gay, mai ales Christian Identity – o mișcare a cărei „învățătură pivotează pe ideea că anglo-saxonii sunt descendenții direcți ai celor zece triburi pierdute ale lui Israel și, prin urmare, sunt „adevăratul popor ales” al lui Dumnezeu”.
Ghidat de lipsa sa de încredere în guvern și de opiniile sale tot mai extremiste, Eric Rudolph a luat o decizie fatală în 1996
În 1996, Eric Rudolph a început să folosească pseudonime precum „Bob Randolph” și „Bob Rudolph”. Tânărul de 29 de ani era conștient că va fi în curând pe fugă, deoarece plănuia să provoace un atentat la Jocurile Olimpice de vară din 27 iulie. După cum a explicat mai târziu, scopul acestui atac „a fost acela de a înfuria și stânjeni guvernul de la Washington în ochii lumii pentru că a aprobat în mod abuziv avortul la cerere”.
Îmbrăcat în blugi și o cămașă albastră cu mânecă scurtă, Rudolph a plasat un rucsac cu trei bombe artizanale pline cu praf de pușcă sub o bancă de la locul de desfășurare a Jocurilor Olimpice din Atlanta. Apoi, a sunat la 911 de la un telefon public din apropiere.
„Există o bombă în Centennial Park”, a spus el. „Aveți la dispoziție 30 de minute”
În acel moment, agentul de securitate Richard Jewell observase deja geanta și a intervenit pentru a elibera zona de trecători. Jewell l-a anunțat, de asemenea, pe Tom Davis, un agent al Biroului de Investigații din Georgia care lucra și el la pază în acea seară. După ce echipa de geniști și-au confirmat cele mai mari temeri, Jewell și ceilalți au ordonat evacuarea tuturor celor din zonă. În curând, geanta a explodat. Era ora 1:25 a.m.
În mod tragic, o femeie pe nume Alice Hawthorne a murit la scurt timp după explozie, când unul dintre cuie i-a pătruns în craniu. Un cameraman turc pe nume Melih Uzunyol a decedat în urma unui atac de cord, după ce s-a grăbit să ajungă la fața locului. Alte 111 persoane din mulțime au fost rănite de schije.
În timp ce Richard Jewell a fost inițial aclamat ca erou pentru gândirea sa rapidă – care cu siguranță a împiedicat producerea mai multor decese – el a fost privit curând cu suspiciune după ce a fost acuzat pe nedrept că ar fi pus la cale atacul. Astfel, timp de 88 de zile, toți ochii au fost ațintiți asupra lui Jewell, acesta fiind anchetat în calitate de potențial suspect.
Eric Rudolph s-a întors în Carolina de Nord, fără ca autoritățile să bănuiască ceva
În timp ce FBI-ul se concentra asupra lui Jewell, Rudolph ar fi planificat următoarele atentate cu bombă. Eric Rudolph a ucis două persoane și a rănit 111 la Jocurile Olimpice. În plus, el a vătămat șapte persoane la clinica de avorturi din Atlanta și a rănit patru persoane la clubul de noapte. De asemenea, a ucis un ofițer de poliție de 35 de ani, Robert Sanderson, aflat în afara serviciului, la clinica de avorturi din Alabama.
Din fericire, martorii au văzut camionul lui Rudolph plecând chiar înainte de ultima explozie, ceea ce a dus la emiterea unui mandat federal de arestare pe 14 februarie 1998. Fratele lui Rudolph, Daniel, a considerat că familia sa este persecutată pe nedrept și, în mod bizar, a ales să-și taie mâna cu un fierăstrău circular în semn de protest.
Deși autoritățile au făcut tot posibilul pentru a-l găsi – utilizând toate mijloacele, de la câini de vânătoare la elicoptere cu senzori de căldură și detectoare electronice de mișcare – acesta a reușit să se ascundă timp de cinci ani.
Înainte de a dispărea, Rudolph a fost văzut ultima dată în casa din Nantahala a unui comerciant de produse naturiste pe nume George Nordmann, la 7 iulie 1998. Rudolph se afla acolo pentru a cere alimente și provizii. Deși Nordmann a fost inițial de acord să-l ajute, s-a răzgândit și l-a denunțat câteva zile mai târziu.
„FBI-ul ține totul sub tăcere”, s-a plâns un șef adjunct al poliției locale, Chris West. „Am fi putut să îi ajutăm cu terenul, să le arătăm locurile pe care ar fi trebuit să le verifice – peșteri, caverne, case vechi de munte. Dar nu ne-au întrebat”. „Aveau cafetiere instalate pe marginea drumului și îi vedeai șezând acolo, iar uniformele lor erau perfect curate”.
Eric Rudolph a fost în cele din urmă capturat la 31 mai 2003 – dar nu de către un agent FBI
În schimb, un polițist local începător a fost cel care l-a arestat (polițistul nu știa cine este Rudolph). Când Postell a arestat un vagabond – care s-a prezentat sub numele de „Jerry Wilson” – pentru că a sustras mâncare dintr-un tomberon, nu avea nicio idee că îl prinsese de fapt pe Eric Rudolph. Abia când au ajuns la secție, ceilalți polițiști s-au uitat la afișul de urmărire a lui Rudolph și au făcut legătura. Rudolph a chicotit și a recunoscut: „Sunt Eric Robert Rudolph și m-ați prins”.
Mulți americani au fost uimiți să audă că atentatorul din Atlanta fusese în sfârșit capturat. Și, firește, aveau întrebări. În primul rând, cum de a supraviețuit în pădure atât de mult timp? După cum a povestit Rudolph mai târziu, el își împărțea timpul între o „tabără de vară și una de iarnă”, în diferite zone ale sălbăticiei. A vânat animale sălbatice pentru hrană, a furat lucruri de primă necesitate din casele nelocuite și a dormit sub cerul liber în majoritatea nopților.
Eric Rudolph a explicat, într-o declarație făcută cinci zile mai târziu, că atentatele sale cu bombă au avut ca scop să îndemne guvernul să interzică avorturile și să se opună acordării mai multor drepturi persoanelor gay.