Evenimentul Istoric > Articole online > Asta da pensie specială! Cât primește românul din Mămăliga trimis de regimul sovietic 141 de zile în iadul de la Cernobîl
Articole online

Asta da pensie specială! Cât primește românul din Mămăliga trimis de regimul sovietic 141 de zile în iadul de la Cernobîl

Românul trimis de regimul sovietic la Cernobîl nota într-un carnețel, numit de lichidatori – „arhiva morții” – fiecare zi petrecută în zona de înstrăinare.

Fratele soției lui Leonid Jitaru a murit în urma expunerii la radiații. După ce a stat la Cernobîl 6 luni, tânărul de 31 de ani, cu 2 copii, a murit în urma unei maladii cauzate de radiații.

Promisiunea sovietică

Statul sovietic a tot promis lichidatorilor că va avea grijă de ei pe tot parcursul vieții, iar statul ucrainean a preluat aceleași promisiuni.

Leonid Jitaru susține într-un interviu pentru BucPress TV că această grijă înseamnă o pensie specială de 3 dolari pe an, menționând, totuși, că este o minune faptul că a rămas în viață.

Jurnalista Carolina Jitaru, a cărei familie a fost afectată de marea tragedie de la Cernobîl, a realizat un interviu-document pe care îl puteți vedea AICI.

Registration

Aici iti poti reseta parola