Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ascensiunea la putere a trupelor Viet Minh și preluarea controlului în Vietnamul de Nord
Articole online

Ascensiunea la putere a trupelor Viet Minh și preluarea controlului în Vietnamul de Nord

Vietnam

11 octombrie 1954: Viet Minh preia controlul în nord

Odată cu sfârșitul ocupației japoneze în 1945, francezii au încercat să reimpună regimul colonial. Viet Minh a lansat un război de gherilă lung și sângeros împotriva forțelor coloniale franceze în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Primul Război din Indochina. În cele din urmă, Viet Minh, sub conducerea generalului Vo Nguyen Giap, i-a învins în mod decisiv pe francezi în bătălia de la Dien Bien Phu din mai 1954. La 1 august, a intrat în vigoare armistițiul care a pus capăt războiului. Viet Minh triumfător a mărșăluit spre Hanoi, în timp ce francezii se pregăteau să-și retragă forțele.

În conformitate cu prevederile acordului semnat la Conferința de la Geneva din iulie, Vietnamul urma să fie împărțit temporar în jumătăți aproximativ egale. Cele două jumătăți urmau să fie separate de o zonă demilitarizată (DMZ) care se întinde de-a lungul paralelei 17. Jumătatea nordică urma să fie guvernată de Republica Democrată Vietnam, proclamată de Ho Chi Minh, iar jumătatea sudică urma să fie guvernată de statul necomunist Vietnam până în 1956, moment în care cele două zone urmau să fie reunificate în urma unor alegeri supravegheate la nivel internațional. Ngo Dinh Diem, care devenise premier al statului Vietnam în iunie, era catolic și ferm anticomunist. Diem nu a apreciat Acordurile de la Geneva și a început să își consolideze puterea în sud. Până la mijlocul anului 1955, Diem a obținut efectiv controlul asupra celei mai mari părți a Vietnamului de Sud, iar în luna iulie a aceluiași an, și-a declarat refuzul de a permite organizarea alegerilor cerute la Geneva. Acest anunț a dus la intensificarea insurecției în sud și, în cele din urmă, la cel de-al doilea război din Indochina, când unitățile regulate nord-vietnameze au fost angajate în sud și au sosit forțele americane. Vietnamul nu a fost reunificat până în aprilie 1975, când trupele nord-vietnameze au capturat Saigonul.

Registration

Aici iti poti reseta parola