Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > O unitate americană refuză ordinul comandantului în timpul luptelor din Vietnam
Articole online

O unitate americană refuză ordinul comandantului în timpul luptelor din Vietnam

vietnam

24 august 1969: O unitate americană refuză ordinul comandantului

Efectivele americane au atins un vârf de 543.400 de soldați în aprilie 1969, dar au scăzut la 505.500 până la jumătatea lunii octombrie în Vietnam. Mai împrăștiate decât înainte, atacurile inamice s-au concentrat asupra pozițiilor sud-vietnameze. Numărul deceselor în luptă ale americanilor a scăzut la începutul toamnei, deoarece unitățile americane au trecut la acțiuni cu unități mici. Totuși, tendința nu a fost constantă, deoarece decesele trupelor americane, care scăzuseră mult sub l00 pe săptămână în toamnă, au crescut peste 100 mai târziu în cursul anului.

Compania A din Batalionul al treilea, Brigada 196 de infanterie ușoară refuză ordinul comandantului său, locotenentul Eugene Schurtz Jr. de a continua un atac care fusese lansat pentru a ajunge la un elicopter doborât în valea Que Son, la 50 km sud de Da Nang.

Unitatea se afla în lupte crâncene de cinci zile împotriva forțelor nord-vietnameze și suferise pierderi grele. Schurtz l-a sunat pe comandantul batalionului său, locotenent-colonelul Robert C. Bacon, și l-a informat că oamenii săi au refuzat să urmeze ordinul său de a pleca deoarece „pur și simplu se săturaseră” și că erau „frânți”.

În cele din urmă, unitatea s-a deplasat când Bacon și-a trimis ofițerul executiv și un sergent pentru a le ține „un discurs de încurajare” trupelor lui Schurtz, dar când au ajuns la elicopterul doborât, pe 25 august, au găsit toți cei opt oameni de la bord morți. Schurtz a fost eliberat de la comanda sa și transferat la o altă misiune în cadrul diviziei. Nici el și nici oamenii săi nu au fost sancționați disciplinar.

Acest caz de „refuz de luptă”, așa cum l-a descris armata, a fost relatat pe larg în ziarele americane.

Registration

Aici iti poti reseta parola