Asaltul separatiștilor ceceni asupra școlii rusești din Beslan, Osetia de Nord, unde și-au pierdut viața peste 340 de persoane, majoritatea copii
1 septembrie a fost prima zi a unui nou an școlar pentru milioane de elevi din Rusia, o zi de sărbătoare în școli la care participă în mod tradițional atât părinții, cât și elevii. Aproape 340 de persoane, dintre care aproximativ jumătate copii, au murit în cele trei zile de chin care au urmat.
Rebelii au luat cu asalt școala la ora 9:30, imediat după ce s-a încheiat o ceremonie de celebrare a noului an școlar. Inițial, ei au ținut peste 1.000 de ostatici, deși unii au fost eliberați mai târziu în aceeași zi. Ostaticii au fost înghesuiți în sala de sport a școlii, unde au fost înconjurați cu mine și bombe pentru a-i împiedica să scape. Rebelii au plasat copii de-a lungul ferestrelor sălii pentru a descuraja autoritățile ruse să ia cu asalt clădirea și au tras la întâmplare cu armele lor pentru a-i intimida pe ostatici.
În cele din urmă, în dimineața zilei de 3 septembrie, rebelii au permis accesul lucrătorilor de urgență ruși pentru a recupera cadavrele celor care fuseseră uciși în atacul inițial asupra școlii. La scurt timp după aceea, două bombe din sala de sport au fost detonate accidental, una dintre ele provocând prăbușirea acoperișului sălii de sport. În haosul care a urmat, unii ostatici au scăpat.
Când rebelii au început să împuște copiii, forțele speciale rusești au luat cu asalt școala. În decursul următoarelor ore, trupele rusești au securizat clădirea, ucigându-i pe toți cei 32 de atacatori, cu excepția unuia singur. Echipele de salvare au găsit sute de cadavre printre resturile fostei săli de sport a școlii incendiate. Alte peste 700 de persoane au fost rănite.
Liceul era situat în Beslan, Osetia de Nord, în apropiere de Cecenia, în regiunea Caucazului de Nord a Rusiei, devastată de război. Populația din Osetia de Nord este predominant creștină și are legături puternice cu Rusia.
Cecenii, pe de altă parte, sunt în principal musulmani. Separatiștii ceceni își cer libertatea față de Rusia încă de la scurt timp după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 și au apelat din ce în ce mai mult la tactici teroriste pentru a-și susține cauza. Cecenia este importantă pentru economia rusă datorită mai multor conducte de petrol și gaze care trec prin teritoriul cecen. Se estimează că cel puțin 200.000 de persoane au fost ucise în conflictul actual dintre ceceni și ruși.