Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Teroriștii ceceni iau ostatici într-un teatru din Moscova
Articole online

Teroriștii ceceni iau ostatici într-un teatru din Moscova

La 23 octombrie 2002, aproximativ 50 de rebeli ceceni au luat cu asalt un teatru din Moscova, luând ostatici aproape 700 de persoane în timpul unui spectacol.

Cel de-al doilea act al muzicalului „Nord Ost” tocmai începea la Palatul Culturii de la Uzina de Rulmenți din Moscova, când un om înarmat a mers pe scenă și a tras cu o mitralieră în aer.

Teroriștii – inclusiv o femei cu explozivi legați de corp – s-au identificat ca membri ai armatei cecene. Aveau o singură cerere: ca forțele militare ruse să înceapă o retragere imediată și completă din Cecenia, regiunea devastată de război situată la nord de Munții Caucazului.

Cecenia, cu populație predominant musulmană, se străduise să-și afirme independența.

Un război dezastruos de doi ani s-a încheiat în 1996, dar forțele ruse s-au întors în regiune doar trei ani mai târziu, după ce autoritățile ruse au învinuit cecenii pentru o serie de atentate în Rusia.

În 2000, președintele Vladimir Putin a fost ales și din cauza poziției sale dure față de Cecenia și a promisiunii sale publice de a nu negocia cu teroriștii.

După 57 de ore, timp în care au fost uciși doi ostatici, forțele speciale au înconjurat teatrul în dimineața zilei de 26 octombrie.

Ulterior s-a dezvăluit că au pompat un gaz narcotic puternic în clădire, lăsând inconștienți pe aproape toți teroriștii și ostaticii înainte de a pătrunde pe acoperiș și de a intra prin tunelurile subterane ale canalizării.

Majoritatea teroriștilor și 120 de ostatici au fost uciși în timpul raidului.

Mai târziu, forțele de securitate au fost forțate să apere decizia de a folosi gazul periculos, spunând că doar un atac-surpriză complet ar fi putut dezarma teroriștii înainte ca aceștia să aibă timp să detoneze explozivii.

Ca răspuns, rebelii ceceni și-au continuat atacurile teroriste pe solul rusesc, inclusiv un presupus atentat sinucigaș într-un metrou din Moscova în februarie 2004 și o altă criză majoră, cea a ostaticilor de la o școală din Beslan în septembrie.

Registration

Aici iti poti reseta parola