Cel de-al doilea act al muzicalului „Nord Ost” tocmai începea la Palatul Culturii de la Uzina de Rulmenți din Moscova, când un om înarmat a mers pe scenă și a tras cu o mitralieră în aer.
Teroriștii – inclusiv o femei cu explozivi legați de corp – s-au identificat ca membri ai armatei cecene. Aveau o singură cerere: ca forțele militare ruse să înceapă o retragere imediată și completă din Cecenia, regiunea devastată de război situată la nord de Munții Caucazului.
Cecenia, cu populație predominant musulmană, se străduise să-și afirme independența.
Un război dezastruos de doi ani s-a încheiat în 1996, dar forțele ruse s-au întors în regiune doar trei ani mai târziu, după ce autoritățile ruse au învinuit cecenii pentru o serie de atentate în Rusia.
În 2000, președintele Vladimir Putin a fost ales și din cauza poziției sale dure față de Cecenia și a promisiunii sale publice de a nu negocia cu teroriștii.
După 57 de ore, timp în care au fost uciși doi ostatici, forțele speciale au înconjurat teatrul în dimineața zilei de 26 octombrie.
Ulterior s-a dezvăluit că au pompat un gaz narcotic puternic în clădire, lăsând inconștienți pe aproape toți teroriștii și ostaticii înainte de a pătrunde pe acoperiș și de a intra prin tunelurile subterane ale canalizării.
Majoritatea teroriștilor și 120 de ostatici au fost uciși în timpul raidului.
Mai târziu, forțele de securitate au fost forțate să apere decizia de a folosi gazul periculos, spunând că doar un atac-surpriză complet ar fi putut dezarma teroriștii înainte ca aceștia să aibă timp să detoneze explozivii.
Ca răspuns, rebelii ceceni și-au continuat atacurile teroriste pe solul rusesc, inclusiv un presupus atentat sinucigaș într-un metrou din Moscova în februarie 2004 și o altă criză majoră, cea a ostaticilor de la o școală din Beslan în septembrie.