Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Artă rupestră indigenă veche de 30.000 de ani a fost distrusă în Australia
Articole online

Artă rupestră indigenă veche de 30.000 de ani a fost distrusă în Australia

vandali

Artă rupestră indigenă veche de 30.000 de ani a fost distrusă în Australia

Regiunea deșertică lipsită de copaci a câmpiei Nullarbor din sudul Australiei conține unele dintre cele mai importante opere de artă străveche din țară: o serie de picturi cu degetele din Epoca Glaciară pe pereții de calcar ai peșterii Koonalda, care datează de aproape 30.000 de ani. Dar, în ceea ce a fost numit o „pierdere masivă și tragică”, proprietarii tradiționali ai peșterii au descoperit recent că operele de artă străveche au fost vandalizate iremediabil.

Vorbind cu The Guardian, arheologul Keryn Walshe, care este specializat în situri aborigene antice, a explicat:

„Suprafața peșterii este foarte moale. Nu este posibil să îndepărtezi graffiti-ul fără a distruge arta de dedesubt”.

Potrivit lui Walshe, opera de artă a fost „foarte semnificativă” pentru poporul Mirning și „unică în Australia„, fiind înregistrată ca sit de patrimoniu național în 2014 din acest motiv. Pentru a avea acces la peșteră, vandalii au fost nevoiți să sape pe sub o poartă de oțel care a fost instalată în anii 1980 pentru a preveni producerea unor astfel de incidente. Din păcate, Walshe a declarat că gardul a devenit „inadecvat” în timp, spre frustrarea experților și a oamenilor din Mirning.

Într-o declarație pentru CNN, un purtător de cuvânt al guvernului statului Australia de Sud a descris vandalismul ca fiind „șocant și sfâșietor”, adăugând că „Peștera Koonalda are o importanță semnificativă pentru poporul Mirning, iar zecile de mii de ani de istorie arată unele dintre cele mai timpurii dovezi ale ocupației aborigene în acea parte a țării”.

„Dacă acești vandali pot fi prinși, ei ar trebui să se confrunte cu toată forța legii”, au adăugat ei.

artă

Cum își doresc să protejeze situl pe viitor

Se pare că guvernul statului Australia de Sud a colaborat cu proprietarii tradiționali „în ultimele luni” pentru a dezvolta „un plan cuprinzător” pentru a proteja situl, inclusiv prin instalarea de camere de supraveghere.

„Gardurile existente și dificultatea generală de acces la peșteri descurajează marea majoritate a vizitatorilor de la încălcarea proprietății”, a declarat purtătorul de cuvânt. „Monitorizarea în direct a sitului prin intermediul camerelor cu circuit închis este luată în considerare pentru a proteja mai bine peștera”.

Dar un bătrân din Mirning, Bunna Lawrie, a contrazis această declarație, spunând că nu a știut de vandalism până când acesta a fost raportat de către mass-media locală, în ciuda faptului că vandalismul a fost adus în atenție în iulie 2022 de către Clare Buswell, președintele Comisiei de conservare a Federației speologice australiene (Australian Speleological Federation’s Conservation Commission).

„Eșecul de a construi o poartă eficientă sau de a utiliza servicii de securitate moderne, cum ar fi camerele de monitorizare a faunei sălbatice care funcționează 24 de ore din 24, 7 zile din 7, a permis, în multe privințe, ca acest vandalism să aibă loc”, a scris Buswell la vremea respectivă.

Populația Mirning și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea în trecut cu privire la securitatea insuficientă a sitului sacru, la care are acces doar un grup mic de bătrâni Mirning de sex masculin. Situl spiritual este închis publicului, pentru a păstra integritatea semnificației sale metafizice și a operelor sale de artă.

„Ne-am opus deschiderii locului nostru sacru, deoarece acest lucru ar încălca protocoalele care au protejat Koonalda atât de mult timp”, se arată într-o declarație a grupului. „Încă din 2018, am cerut sprijin pentru a asigura intrarea cu prioritate și pentru a oferi o semnalizare adecvată Mirning. Acest sprijin nu s-a întâmplat”.

Buswell s-a făcut ecoul frustrărilor oamenilor din Mirning, solicitând guvernului de stat să sporească securitatea la sit înainte de a se produce alte daune.

„Pur și simplu nu este suficient de bun pentru ca ministrul să spună: „Oh, vom crește doar valoarea amenzilor sau alte acțiuni punitive””, a spus ea. „Nu despre asta este vorba. Este vorba despre întărirea securității”.

Dincolo de semnificația spirituală pe care situl o are pentru poporul Mirning, arta din Nullarbor Plain a oferit valoare istorică și științifică pentru cercetătorii australieni care, înainte de descoperire, credeau că populația indigenă a țării datează doar de acum aproximativ 8.000 de ani.

Greg Hunt, care a ocupat funcția de ministru al mediului atunci când Peștera Koonalda a fost desemnată ca sit al patrimoniului național, a declarat:

„Descoperirea a făcut senzație și a schimbat pentru totdeauna noțiunile acceptate atunci despre unde, când și cum au trăit aborigenii pe continentul australian”.

Populația Mirning a continuat spunând că Koonalda „este mai mult decât o operă de artă prețioasă, aceasta se află adânc în sângele și identitatea noastră”.

„Toți bătrânii noștri sunt devastați, șocați și răniți de recenta profanare a acestui sit”, a spus Lawrie. „Suntem în doliu pentru locul nostru sacru. Koonalda este ca un strămoș al nostru. Strămoșul nostru și-a lăsat spiritul în zid, în poveste, în linia de cântec”.

vandali

Registration

Aici iti poti reseta parola